«Όχι» σε γάμους ομοφυλοφίλων από το Βατικανό

«Όχι» σε γάμους ομοφυλοφίλων από το Βατικανό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την απαγόρευση τέλεσης γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων ανακοίνωσε το Βατικανό, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες τελετές από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς και διακόνους δεν θα αναγνωρίζονται. Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στην πρακτική ορισμένων ενοριών κυρίως σε ΗΠΑ και Γερμανία, όπου ιερείς ευλογούσαν τελετές ένωσης ατόμων του ιδίου φύλου, καλώντας τις κατά τόπους επισκοπικές αρχές να αναγνωρίσουν τις ιεροπραξίες αυτές ως γάμους.

Ερωτηθείσα από πολλές επισκοπές για την ορθότητα της πρακτικής αυτής, η Σύνοδος για το Δόγμα της Πίστης ανέφερε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Αγίας Εδρας. Την απόφαση της συνόδου ενέκρινε, σύμφωνα με το συνοδικό όργανο, ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος. Η ανακοίνωση του οργάνου επισημαίνει ότι η απόφαση «δεν αποσκοπεί στην επιβολή άδικων διακρίσεων, αλλά αποτελεί απλή υπενθύμιση των κανόνων της Θείας Λειτουργίας».

Η Σύνοδος συνεχίζει, αναφέροντας ότι τέτοιες ιεροπραξίες δεν μπορούν να επιτραπούν, «παρότι έχουν ως κίνητρό τους το καλωσόρισμα και τη στήριξη ομοφυλόφιλων ατόμων στους κόλπους της Εκκλησίας», βοηθώντας τη χριστιανική τους πίστη να εδραιωθεί. Η Σύνοδος εξηγεί ότι καθώς η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι εκκλησιαστικό μυστήριο και η ευλογία της σχετίζεται με εκείνη του μυστηρίου του γάμου, δεν θα ήταν δυνατόν να επεκταθεί στα άτομα του ιδίου φύλου.

«Για τον λόγο αυτό, η ευλογία της σχέσης ή της συμβίωσης –ακόμη και αν αυτή είναι μόνιμη και σταθερή– που περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου (δηλαδή έξω από την αδιαίρετη ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που επιτρέπει τη μετάδοση της ζωής), όπως συμβαίνει σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου.

Τουλάχιστον δύο Γερμανοί Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του καρδιναλίου Ράινχαρτ Μαρξ του Μονάχου, από τους στενότερους συμβούλους του Πάπα Φραγκίσκου, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για κάποιου είδους «ποιμαντορική ευλογία» για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο Πάπας απέρριψε, όμως, την πρόταση σύμφωνα με τη Σύνοδο για το Δόγμα.

«Η ύπαρξη θετικών στοιχείων σε τέτοιες σχέσεις, που από μόνα τους ενισχύουν την αξία και την ισχύ των σχέσεων αυτών, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιες ενώσεις και να τις καταστήσουν αντικείμενο εκκλησιαστικής ευλογίας, καθώς τα θετικά αυτά στοιχεία εμφανίζονται σε μία ένωση που αντιβαίνει στα σχέδια του Δημιουργού», αναφέρει η έκθεση της Συνόδου, που συνεχίζει λέγοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι ομοφυλοφιλικές τάσεις δεν είναι αμαρτωλές, σε αντίθεση με τις ομοφυλοφιλικές πράξεις. Η Εκκλησία επιτάσσει την ίδια ώρα τον σεβασμό απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Το Βατικανό είχε πέρυσι προβεί σε διευκρινίσεις γύρω από σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος εμφανίστηκε να στηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. Η ανακοίνωση του Βατικανού εξηγούσε ότι ο Πάπας δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή του ρωμαιοκαθολικού δόγματος και δεν στηρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών. «Οι ομοφυλόφιλοι αξίζουν σεβασμού, αλλά οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους είναι βαθιά διαταραγμένες», ανέφερε η περυσινή ανακοίνωση της Αγίας Εδρας.