Εργασία: Ένα τολμηρό πείραμα στην Ισπανία

Εργασία: Ένα τολμηρό πείραμα στην Ισπανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ιδέα για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών να ακούγεται πολύ ευχάριστη για να είναι ρεαλιστική, αλλά στην Ισπανία αρκετοί σκέφτονται διαφορετικά. Οπως επιβεβαιώθηκε χθες από τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών με το αριστερό κόμμα Podemos, υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, έδωσε το πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή, σε περιορισμένη κλίμακα, αυτής της ριζοσπαστικής ιδέας, η οποία προέρχεται από το μικρό αριστερό κόμμα Mas Pais του Ινίγο Ερεχόν.

«Με την τετραήμερη εργασία εγκαινιάζουμε τη συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα της εποχής μας», έγραψε στο Twitter ο Ερεχόν, το κόμμα του οποίου προέρχεται από διάσπαση των Podemos. «Η ιδέα έχει ωριμάσει από καιρό», προσέθεσε.

Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τετραήμερη εργασία συνολικά 32 ωρών τη βδομάδα και θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή το φθινόπωρο σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες θα απασχολούν λίγες χιλιάδες εργαζομένων. Η πρόταση του Mas Pais προβλέπει επιδότηση των επιχειρήσεων τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου εργασιακού καθεστώτος, αλλά τόσο η έκταση όσο και οι συγκεκριμένοι όροι του προγράμματος μένει να διευκρινιστούν σε διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών φορέων.

Η τελευταία φορά που υπήρξε σοβαρή μείωση των ωρών εργασίας σε αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα ήταν το 1998, όταν η αριστερή κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Κομμουνιστών – Πρασίνων στη Γαλλία καθιέρωσε το 35ωρο. Οι υποστηρικτές της εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών εκτιμούν ότι η υλοποίηση της ριζοσπαστικής τους  ιδέας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα διευκολύνει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ευεργετήσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Οι ισχυρότερες εργοδοτικές οργανώσεις της Ισπανίας χαρακτηρίζουν την ιδέα «τρέλα», υποστηρίζοντας ότι ειδικά μετά την ύφεση που έφερε η πανδημία θα χρειαστεί «περισσότερη και όχι λιγότερη δουλειά».

Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να κατέβει υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, οι οποίες θα διεξαχθούν την 4η Μαΐου. Οι πρόωρες εκλογές προκλήθηκαν ύστερα από την παραίτηση της συντηρητικής Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο από το αξίωμα του κυβερνήτη λόγω αγεφύρωτων αντιθέσεων με τους συμμάχους της από το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos. 

«Η Μαδρίτη χρειάζεται μια αριστερή (τοπική) κυβέρνηση… Πρέπει να εμποδίσουμε αυτούς τους εγκληματίες, τους υποστηρικτές της δικτατορίας», δήλωσε ο Ιγκλέσιας, παραπέμποντας στο ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί στον βασικό εταίρο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Από την πλευρά της, η Αγιούσο, η οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, κάλεσε τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν για «να εμποδίσουν τους κομμουνιστές να μπουν στη Μαδρίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή