Βρετανική στροφή σε συμμαχίες με χώρες της Ασίας μετά το Brexit

Βρετανική στροφή σε συμμαχίες με χώρες της Ασίας μετά το Brexit

Η κυβερνητική έκθεση προβλέπει και αύξηση των πυρηνικών κεφαλών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναδιαμόρφωση της βρετανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σύναψη συμμαχιών με χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, προσβλέπει το Λονδίνο, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική όπως την περιγράφει κυβερνητικό έγγραφο για τη μετά-Brexit εποχή.

Το πόρισμα της 12μηνης έκθεσης της κυβέρνησης για την πολιτική ασφάλειας, άμυνας, ανάπτυξης και διεθνών σχέσεων, κάνει λόγο για παρωχημένο διεθνές σύστημα που η Βρετανία πρέπει να αναμορφώσει ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα και τις αξίες της, στρεφόμενη σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η έκθεση μάλιστα ανοίγει τον δρόμο και για αύξηση στις πυρηνικές κεφαλές στο βρετανικό οπλοστάσιο, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να δηλώνει σχετικά ότι η κυβέρνηση «οφείλει να διατηρήσει μια ελάχιστη πειστική αποτρεπτική ισχύ έναντι των απολύτως χείριστων απειλών που αντιμετωπίζουμε».

Προβλέπει ακόμη τη δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων, στα πρότυπα του αντίστοιχου του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ, καθώς και ενός κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων για ταχύτερη ανταπόκριση σε τρομοκρατικά περιστατικά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο σερ Άλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6, τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνετέλεσε στο κλείσμο της ψαλίδας μεταξύ της Δύσης και της Κίνας σε σημαντικό βαθμό, πράγμα που απαιτεί νέα προσέγγιση, όπως δήλωσε, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει νόημα να κυρύξει κανείς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών απέρριψε την έκθεση για τη νέα βρετανική στρατηγική ως «θλιβερά απροετοίμαστη».

Πηγή: BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή