Η πρώτη αυτόχθων υπουργός στην Ιστορία των ΗΠΑ

Η πρώτη αυτόχθων υπουργός στην Ιστορία των ΗΠΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την Ντεμπ Χάαλαντ ενέκρινε χθες η Γερουσία ως υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, με την 60χρονη από το Νέο Μεξικό να γίνεται η πρώτη γηγενής υπουργός κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η έγκριση της Χάαλαντ κατέστη δυνατή χάρη στη θετική ψήφο ορισμένων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, όπως του Λίντσεϊ Γκράχαμ, της Λίζα Μουρκόφσκι και της Σούζαν Κόλινς. 

Η νέα υπουργός είναι μέλος της εθνότητας των Λαγκούνα Πουέμπλο, μιας από τις 574 επίσημα αναγνωρισμένες εθνότητες αυτοχθόνων της Αμερικής σε 35 πολιτείες. Το υπουργείο της και τα 70.000 στελέχη του είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και προστασία του ενός πέμπτου των εδαφών στις ΗΠΑ και για το σύνολο της ακτογραμμής της χώρας, καθώς και για τη διαχείριση των εθνικών πάρκων και δρυμών, των καταφυγίων άγριας ζωής, αλλά και των φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το νερό. Η Χάαλαντ είναι επίσης υπεύθυνη για την τήρηση των συνθηκών που έχει υπογράψει η αμερικανική κυβέρνηση τους τελευταίους δύο αιώνες με τις φυλές Ινδιάνων της Αμερικής. Αλλεπάλληλες αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν αθετήσει τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους αυτόχθονες, με δραματικές συνέπειες για το προσδόκιμο ζωής, το περιβάλλον, την πολιτική συμμετοχή και τις οικονομικές ευκαιρίες για τους πολίτες αυτούς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, 5,2 εκατ. Αμερικανοί, ποσοστό 2% του πληθυσμού της χώρας, δηλώνουν αυτόχθονες της Αμερικής.

«Οι νέοι αυτόχθονες εκτιμούν ότι η Χάαλαντ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ως παθιασμένη υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των κοινοτήτων τους», λέει στέλεχός τους. 

Η έγκριση της Χάαλαντ, που υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλές ημέρες συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας Ρεπουμπλικανοί έφεραν στο φως παλαιότερη σκληρή κριτική της για το κόμμα, παρότι οι ψήφοι της στη Βουλή ουδέποτε υπάκουσαν στην κομματική γραμμή των Δημοκρατικών. Πέρυσι, η Χάαλαντ έφερε νομοσχέδιο προς ψήφιση για την προστασία 30% των αμερικανικών εδαφών και ωκεανών, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ακολουθεί την πρότασή της αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή