Ανησυχία για τη μετάλλαξη που δεν ανιχνεύεται στα μοριακά τεστ

Ανησυχία για τη μετάλλαξη που δεν ανιχνεύεται στα μοριακά τεστ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του νέου πανδημικού κύματος βρίσκεται η Ευρώπη. Στη Γερμανία τα κρούσματα αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, δήλωσε χθες ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Ντερκ Μπρόκμαν. Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Οσλο, η έξαρση των λοιμώξεων έκλεισε γυμνάσια και λύκεια. Επίσης περιόρισε τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν μία ιδιωτική κατοικία. Κατά την περίοδο του Πάσχα θα κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία στις επιδημιολογικώς επιβαρυμένες περιοχές. Στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 24%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το νέο κύμα της πανδημίας πυροδοτείται από την επικράτηση των υπερμεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Αυτά, όμως, διαρκώς διαφοροποιούνται και πολλαπλασιάζονται. Χθες το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Βρετάνης ανιχνεύθηκε μία εντελώς νέα μετάλλαξη, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής οκτώ ώς δέκα κρούσματα. Παραμένει άγνωστο αν και αυτή είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς το γεγονός ότι το νέο στέλεχος δεν ανιχνεύεται από τα μοριακά τεστ κορωνοϊού, αλλά μόνο με εξέταση αίματος.

Ενθαρρυντικά τα νέα από το μέτωπο των φαρμάκων κατά της COVID-19. Η AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πώληση 700.000 δόσεων ενός πειραματικού κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και σε ένα, ακόμα, παλιό φάρμακο: την κλοφαμιζίνη, που χορηγείται κατά της λέπρας. Εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ιατρικό Ινστιτούτο Σάνφορντ Μπέρναμ Πρέσμπις των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει μελέτη στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι το σκεύασμα περιορίζει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, μειώνοντας σημαντικά το ιικό φορτίο. Οταν, μάλιστα, συγχορηγείται με ρεδεμσιβίρη, η αποτελεσματικότητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Πληθαίνουν, επίσης, οι γνώσεις των επιστημόνων σχετικά με τη λεγόμενη «μακρά COVID», την επιμονή των συμπτωμάτων της λοίμωξης επί μήνες. Ανάλυση που εκπονήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας Υγείας σε 300 επιμέρους μελέτες διαπίστωσε ότι η «μακρά COVID» ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερους ασθενείς, ακόμα και τα παιδιά. 

Τέλος, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna πραγματοποιεί κλινική δοκιμή του εμβολίου της σε παιδιά κάτω των 12 ετών, μεταξύ των οποίων και βρέφη έξι μηνών. Η Moderna ανακοίνωσε ότι στη μελέτη θα εγγραφούν 6.750 υγιή παιδιά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, χωρίς να γνωστοποιήσει τον σημερινό τους αριθμό ή πόσα έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Η ίδια φαρμακοβιομηχανία, άλλωστε, πραγματοποιεί μελέτη του εμβολίου της και σε 3.000 παιδιά 12 έως 17 ετών, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι παρενέργειες του εμβολίου (πυρετός, κόπωση, μυαλγίες) θα είναι εντονότερες στα παιδιά και οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή