Νίκη του Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές

Νίκη του Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

ΧΑΓΗ. Ιστορική νίκη κατήγαγε χθες το φιλελεύθερο κόμμα VVD του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα αναλάβει για τέταρτη φορά να ηγηθεί της ολλανδικής κυβέρνησης. Tα exit polls εμφάνιζαν το κόμμα του Ρούτε ενισχυμένο κατά δύο έδρες σε σχέση με τη δύναμή του στην απερχόμενη Βουλή, ενώ έδειχναν θεαματική άνοδο του κεντρώου D66 της Σίγκριντ Κάαγκ, που εκτόπισε από τη δεύτερη θέση το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς. 

Οι δύο πολιτικοί (Ρούτε και Κάαγκ) θα σχηματίσουν τον άξονα της νέας κυβέρνησης, για την οποία θα απαιτηθεί η σύμπραξη τουλάχιστον ενός ακόμη κόμματος, ενδεχομένως των Χριστιανοδημοκρατών.

Η εκλογική διαδικασία διήρκεσε δύο ημέρες, ώστε να μη σημειωθεί συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα, ενώ, λόγω κορωνοϊού, εισήχθησαν καινοτομίες όπως τα «εκλογικά κέντρα drive-through», στα οποία οι ψηφοφόροι δεν χρειαζόταν καν να εξέλθουν από τα οχήματά τους. Πάντως, ο 54χρονος Ρούτε προσήλθε, ως συνήθως, στο εκλογικό κέντρο με το ποδήλατό του. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην πραγματικότητα δεν ήταν άλλο από ένα δημοψήφισμα για την κυβερνητική απόδοση στη διαχείριση της πανδημίας. Η Ολλανδία θρηνεί περίπου 16 χιλιάδες θανάτους από COVID-19, ενώ τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και κυρίως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, πυροδότησαν βίαιες αντιδράσεις και ταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον της πρωθυπουργίας Ρούτε, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι η βραδεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Aλλα ζητήματα που επηρέασαν την ψήφο των Ολλανδών φαίνεται ότι ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μετά την πανδημία φορολογική μεταρρύθμιση. 

Μία ιδιαιτερότητα της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας έγκειται στο ότι διεξήχθη, ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως με τηλεοπτικούς διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις.