Κάτω από 30% οι Γερμανοί συντηρητικοί

Κάτω από 30% οι Γερμανοί συντηρητικοί

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς κλιμακώνεται η αγανάκτηση για τη διαχείριση της πανδημίας από τη γερμανική κυβέρνηση. Με τη συντηρητική παράταξη να αντιμετωπίζει μία από τις κρισιμότερες αναμετρήσεις τον Σεπτέμβριο χωρίς την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά, η χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που την εμφανίζει στο 29% προβληματίζει έντονα τα στελέχη της. 

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η απήχηση του κεντροδεξιού συνασπισμού είναι μειωμένη κατά 4%, απόρροια της δεινής κατάστασης της πανδημίας παρά το lockdown, αλλά και των σκανδάλων με προμήθειες μασκών, στα οποία εμπλέκονται βουλευτές της παράταξης. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο εδώ και ένα χρόνο, από την έναρξη της πανδημίας και ήρθε να επισφραγίσει τις κακές επιδόσεις των συντηρητικών σε δύο τοπικές αναμετρήσεις, την περασμένη Κυριακή, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Οπως αποδείχθηκε και στις δύο αυτές εκλογές, οι Πράσινοι παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς η υποστήριξή τους αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%, ενώ η υποστήριξη προς τα άλλα κύρια κόμματα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, συγκεντρώνουν ποσοστό υποστήριξης 16%. Το συμπέρασμα από τις δύο αναμετρήσεις της Κυριακής είναι πως στη μετα Μέρκελ εποχή θα ήταν εφικτή μία κυβέρνηση Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών.

Πολλοί Γερμανοί έχουν δυσαρεστηθεί λόγω της βραδύτητας στη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα, η οποία αυτή την εβδομάδα υπέστη περαιτέρω πλήγμα από την απόφαση να ανασταλεί η διάθεση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Οι κακοί χειρισμοί του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις για παραίτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή