Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό το Παρίσι

Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό το Παρίσι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται, για άλλη μία ημέρα, η Ευρώπη, με την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού να παραμένει ανεξέλεγκτη. Υπό πίεση είναι η Γαλλία, και ειδικότερα το Παρίσι, όπου νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάνω από 1.100 άρρωστοι, όσοι, δηλαδή, και κατά την κορύφωση του δεύτερου πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει τους 1.700 τις επόμενες εβδομάδες. Σε όλη τη γαλλική επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 4.239 ασθενείς σε ΜΕΘ. 

Στο στόχαστρο της COVID και η Πολωνία, που κατέγραψε χθες τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τον Νοέμβριο. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προϊδέασε τους συμπολίτες του για τη λήψη νέων και σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα κλείσουν από το Σάββατο, ενώ όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες θα στραφούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Εντονη ανησυχία για τη δυναμική της πανδημίας εξέφρασε χθες ο Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης. Ο δρ Ντρόστεν τόνισε ότι ο έλεγχος της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους είναι πολύ πιο δύσκολος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί στις αρχές Απριλίου, μετά το Πάσχα, και θα μοιάζει αρκετά με αυτήν των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους άνω των πενήντα ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στη Βρετανία οι ελλείψεις εμβολιαστικών δόσεων, που αναμένονται στα τέλη του μηνός, «πάγωσαν» προσωρινά τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας κάτω των 50 ετών.

Τέλος, ο επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» για τους εμβολιασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αλεχάνδρο Κραβιότο, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι στα κράτη όπου καταγράφεται ανεξέλεγκτη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών θα πρέπει να χορηγείται το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα άνω των 18 ετών χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό. 

Eνα άλλο όφελος του εμβολιασμού φαίνεται να είναι και η ύφεση των συμπτωμάτων της «μακράς COVID». Μικρή αδημοσίευτη μελέτη του πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποδεικνύει ότι οι πάσχοντες από την παράδοξη «παρενέργεια» της λοίμωξης με κορωνοϊό που εμβολιάζονται αναφέρουν σχετική ύφεση των συμπτωμάτων τους ή τουλάχιστον μη επιδείνωσή τους συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι ο εμβολιασμός επηρέασε την ανάκληση στη μνήμη των ασθενών των συμπτωμάτων που τους ταλαιπωρούσαν. 

Τέλος, τις τελευταίες ημέρες πολλές προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου στρατεύονται στην προώθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων κατά του κορωνοϊού. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι FoxNews, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «συνιστά στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν» διότι τα εμβόλια είναι «θαυμάσια» και «λειτουργούν». Ο Ντόναλντ Τραμπ εμβολιάστηκε ήδη από τον Ιανουάριο, αλλά το γραφείο του το ανακοίνωσε μόλις τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή