Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σύσταση υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca εξέδωσε, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δίνοντας το σήμα για την επανέναρξή του ανά την Ε.Ε. Οι ειδικοί για την ασφάλεια των εμβολίων του Οργανισμού συμπέραναν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη από τη χρήση «υπερτερούν σημαντικά» των όποιων κινδύνων.

Οπως ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Ιμερ Κουκ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση», συνεπώς ο Οργανισμός θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα συστήσει να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση προς τους εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα και προς άτομα που πρόκειται να εμβολιασθούν ή έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Οπως ανέφερε η επικεφαλής της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ Σαμπίνε Στράους, συνολικά ο αριθμός των θρομβοεμβολικών περιστατικών μεταξύ των εμβολιασμένων με AstraZeneca στον ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο (20 εκατομμύρια άτομα) είναι χαμηλότερος από τη συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, καταγράφεται υψηλότερη συχνότητα δύο πολύ σπάνιων παθήσεων (διάχυτη ενδαγγειακή πήξη ή DIC και θρόμβωση των εγκεφαλικών φλεβών ή CVST) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι παθήσεις αυτές πλήττουν δυσανάλογα γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Τα εμβόλια θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, θα τεθεί το ζήτημα των περαιτέρω ελέγχων στις εξαγωγές στο οποίο αναφέρθηκε προχθές σε συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα κράτη-μέλη συμμερίζονται την επιδίωξη της «αμοιβαιότητας» στις εξαγωγές, ειδικά όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν πρέπει οι όποιες κινήσεις αυστηροποίησης του μηχανισμού εξουσιοδότησης εξαγωγών να εκθέσουν την Ε.Ε. σε αντίποινα που θα οδηγήσουν σε ελλείψεις αναγκαίων συστατικών (ειδικά των λιπιδίων). Επιπλέον, είναι κοινή πεποίθηση ότι θα ήταν λάθος να απαγορευθούν οι εξαγωγές εταιρειών που έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε. (όπως οι Pfizer-BioNTech) ως αντίδραση στην αναξιοπιστία της AstraZeneca. Τέλος, οι πιο ακραίες επιλογές που δεν απέκλεισε προχθές η κ. Φον ντερ Λάιεν (κατάσχεση εργοστασίων, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας) δεν εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να εφαρμοστούν στην πράξη.

Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση της πανδημίας, θα τεθεί και το αίτημα της Αυστρίας και πέντε ακόμα χωρών για έναν «διορθωτικό μηχανισμό» ώστε να λάβουν περισσότερες δόσεις εμβολίων τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, ο δημόσιος τρόπος με τον οποίο ειδικά ο καγκελάριος Κουρτς έθεσε το ζήτημα αυτό –το οποίο προέκυψε από λάθη των ίδιων των έξι αυτών χωρών– δεν βοηθάει στην εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης.

Τέλος, στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, έναντι του οποίου έχουν μειωθεί σημαντικά οι αντιστάσεις στο Συμβούλιο. Ο επόμενος στόχος για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η κατάργηση της λίστας των τρίτων χωρών από τις οποίες επιτρέπονται οι αφίξεις και η στροφή σε συμφωνίες με τις χώρες αυτές βάσει πιστοποιητικών αντίστοιχων με το ευρωπαϊκό, που θα διασφαλίζουν ότι όσοι εισέρχονται στη Ζώνη Σένγκεν είναι χαμηλού κινδύνου σε σχέση με την πιθανότητα μετάδοσης της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή