Θορυβώδης πορεία στον Αρη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρομποτικό σκάφος «Perseverance» της NASA ηχογράφησε τον εαυτό του να κινείται στην επιφάνεια του Αρη, προσθέτοντας μια εντελώς νέα διάσταση στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Καθώς το «Perseverance» άρχισε να αφήνει τα ίχνη του στην επιφάνεια του Αρη, ένα ευαίσθητο μικρόφωνο που διαθέτει κατέγραψε τα χτυπήματα και τους περίεργους ήχους των έξι τροχών του ρομπότ, καθώς κυλούσαν πάνω από το έδαφος του πλανήτη. Οι θόρυβοι που έβγαιναν από τους έξι μεταλλικούς τροχούς κατά την πλοήγηση του «Perseverance» στον πρώτη δοκιμαστική του βόλτα πριν από δύο εβδομάδες αποτελούν μέρος μιας αμοντάριστης ηχογράφησης 16 λεπτών που κυκλοφόρησε από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

«Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν τις εικόνες του ρόβερ, δεν παρατηρούν ότι οι τροχοί είναι μεταλλικοί», δήλωσε ο Βάντι Βέρμα, μηχανικός και οδηγός ρομποτικών οχημάτων του JPL. «Οταν οδηγείς με αυτούς τους τροχούς πάνω σε βράχους, προκαλείται μεγάλος θόρυβος».

Το μικρόφωνο εισόδου, κατάβασης και προσγείωσης (EDL) του «Perseverance», το οποίο παραμένει λειτουργικό στο rover μετά την ιστορική του προσεδάφιση στις 18 Φεβρουαρίου, κατέγραψε τους ήχους για πάνω από 16 λεπτά κατά τη διάρκεια της βόλτας 27,3 μέτρων. «Αν άκουγα αυτούς τους ήχους όσο οδηγούσα το αυτοκίνητό μου, θα καλούσα την οδική βοήθεια», δήλωσε ο Ντέιβ Γκρουλ, επικεφαλής μηχανικός του υποσυστήματος EDL Κάμερας και Μικροφώνου. «Ωστόσο, αν αφιερώσετε ένα λεπτό για να σκεφτείτε τι ακούτε και πού ηχογραφήθηκε, έχουν νόημα οι περίεργοι ήχοι».

Δύο εκδοχές της ηχογράφησης του ίδιου δίσκου κυκλοφόρησαν στο κοινό. Η πρώτη διαθέτει πάνω από 16 λεπτά ακατέργαστων, μη φιλτραρισμένων ήχων του rover και σε αυτή μπορεί να ακουστεί ο θόρυβος που προκαλείται από την αλληλεπίδραση του συστήματος κίνησης του «Perseverance» με την επιφάνεια, μαζί με έναν δυνατό θόρυβο γρατζουνίσματος. Η ομάδα μηχανικής της αποστολής συνεχίζει να αξιολογεί την πηγή του θορύβου από ξύσιμο, που μπορεί να είναι είτε ηλεκτρομαγνητική παρέμβαση από ένα από τα ηλεκτρονικά κουτιά του rover είτε αλληλεπιδράσεις μεταξύ του συστήματος κίνησης και της επιφάνειας του Αρη.

Το «Perseverance», το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο ρομπότ που στάλθηκε ποτέ στον Αρη, προσγειώθηκε κοντά σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού στις 18 Φεβρουαρίου για να αναζητήσει σημάδια προηγούμενης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή