Να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP

Να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Για παρέμβαση στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης της Τουρκίας κατήγγειλε χθες η Αγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την κριτική που άσκησαν στην εισαγγελική πρόταση για απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HDP εξαιτίας των σχέσεων που κατηγορείται ότι διατηρεί με το κουρδικό ένοπλο αντάρτικο, αποτελεί την κορωνίδα πολυετούς εκστρατείας κατά του τρίτου σε ισχύ κόμματος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Ολοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Ο σχολιασμός εκκρεμών υποθέσεων αποτελεί απόπειρα παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP. «Καταγράφουμε τις εξελίξεις, αν και οι προσπάθειες διάλυσης του HDP θα πλήξουν το κύρος της δημοκρατίας και θα υποβαθμίσουν τις επιλογές εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου, Νεντ Πράις. «Η Τουρκία βρίσκεται σε σταθερή πορεία με στόχο το τέλος του πλουραλισμού. Η Αγκυρα περιμένει μήπως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντιδράσει θετικά;», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν, ο οποίος άσκησε τη δίωξη κατά του HDP, υποστηρίζει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα «συνεργάζεται με τρομοκράτες του PKK και παραφυάδες του, λειτουργώντας σαν προέκταση τέτοιων οργανώσεων», ενώ προσέθεσε ότι τέτοιες δραστηριότητες «απειλούν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ του κράτους και του λαού». Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το HDP εξασφάλισε 11,7% των ψήφων στις εκλογές του 2018 και διαθέτει 55 έδρες στην εθνοσυνέλευση. Τη διαφωνία του για την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP εξέφρασε ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και διχάζει την κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή