Δοκιμασία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Δοκιμασία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ψυχρή αναμενόταν η πρώτη διερευνητική σύνοδος υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ – Κίνας στην Αλάσκα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στην πόλη Ανκορατζ με το μέλος του πολιτικού γραφείου Ουάνγκ Γι και τον επικεφαλής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Γιανγκ Τζιεσί.

Στην ατζέντα συγκαταλέγονται τα ευαίσθητα θέματα των εμπορικών σχέσεων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, στην επαρχία Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, η Ταϊβάν, η κινεζική επιθετικότητα στη Νότια Σινική θάλασσα και η πανδημία του κορωνοϊού. Οι δύο πλευρές δεν αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες.

«Είναι μία πρώτη επαφή και όχι επανεκκίνηση ή αρχή μηχανισμού διαλόγου», είπε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Αλάσκα μετά την επίσκεψή του σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, επανέλαβαν εκ του σύνεγγυς την προσήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις συμφωνίες των ΗΠΑ με τις δύο ασιατικές χώρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο με τον Κινέζο ομόλογό του, την επιβολή κυρώσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων του Πεκίνου, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάπνιξη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με την κινεζική κυβέρνηση να καταδικάζει τις παρεμβάσεις σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας. «Η επιβολή κυρώσεων ξεσκεπάζει τις υποχθόνιες μεθόδους και τα σκοτεινά κίνητρα των ΗΠΑ, που επιμένουν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά μας», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τις προσδοκίες για τη συνάντηση υποβάθμισε ο Λευκός Οίκος, με συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν να χαρακτηρίζουν τη σύνοδο «πρώτη επαφή» και ευκαιρία αποσαφήνισης της σχέσης μεταξύ των δύο κρατών.