Πράσινο φως για AstraZeneca

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν χθες εκ νέου οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca, που είχαν «παγώσει» εν αναμονή του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μετά την επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, περίπου δέκα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, το περιέλαβαν ξανά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Στη Γαλλία, τo εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται αποκλειστικά σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών. Προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων στο εμβόλιο, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εμβολιάστηκε χθες το απόγευμα με το σκεύασμα της AstraZeneca σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα περίχωρα του Παρισιού, που από σήμερα έχει τεθεί, μαζί με 16 άλλες περιοχές, σε σκληρό lockdown. Χθες επρόκειτο να εμβολιασθεί με το ίδιο σκεύασμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε ότι οι εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο θα ξεκινήσουν σύντομα, όπως θα συμβεί και σε Κύπρο, Λετονία και Λιθουανία. Την Τετάρτη θα αρχίσει και πάλι η χορήγησή του εμβολίου και στην Ισπανία. 

Μια σημαντική χθεσινή εξέλιξη είναι ότι Γερμανοί επιστήμονες στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας δημιούργησαν θεραπεία για τις σπανιότατες περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβου στον εγκέφαλο μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές της πανεπιστημιακής κλινικής του Γκράιφσβαλντ εντόπισαν τον παράγοντα που πυροδοτεί τη δημιουργία των θρόμβων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά. 

Την ίδια στιγμή, στενάζει η Ευρώπη από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η Ολλανδία κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της χρονιάς. Στη Γερμανία, ο αντιπρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λαρς Σάαντε, προειδοποίησε ότι η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ίσως φέρει τα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα στο κατώφλι της κατάρρευσης. Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Tην ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετές εμβολιαστικές δόσεις προκειμένου να αναχαιτισθεί το τρίτο πανδημικό κύμα, ενώ δεν απέκλεισε την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυξάνονται οι υποψίες των ειδικών, λόγω της κλινικής εμπειρίας τους, ότι η COVID-19 έχει μία ακόμα παράδοξη επιπλοκή: την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 ή 2. Ο καθηγητής Φραντσέσκο Ρουμπίνο, από το Kings College του Λονδίνου, εκπροσωπώντας 350 ιατρούς παγκοσμίως, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς να εξεταστεί η σύνδεση των δύο, τονίζοντας ότι η COVID-19, καθώς διαταράσσει τον μεταβολισμό των σακχάρων, πιθανώς να προκαλεί μια εντελώς νέα μορφή διαβήτη. 

Τέλος, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), σε νέα οδηγία του, αναφέρει ότι η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών επαρκεί, ανοίγοντας τον δρόμο για επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή