Συνάντηση Τσαβούσογλου και Ζαρίφ

Συνάντηση Τσαβούσογλου και Ζαρίφ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Συνάντηση είχαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και Τουρκίας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνάντηση θα είχε ως θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την πρόσφατη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η Τουρκία και το Ιράν εγκαινίασαν τη διπλωματική πρωτοβουλία της Αστάνα, με στόχο την προσέγγιση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών του συριακού εμφυλίου και την εξεύρεση βιώσιμης και μόνιμης λύσης στην κρίση.
Στην ατζέντα της χθεσινής συζήτησης βρίσκονταν το νέο σύνταγμα της Συρίας, το ενδεχόμενο συμφωνίας για μεταβατική κυβέρνηση, η ασφάλεια και η επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η πρώτη σύνοδος της πρωτοβουλίας της Αστάνα πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2017, με στόχο τη διευκόλυνση έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά, όπως επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου, τις εξελίξεις στην επαρχία Σινζάρ του βορείου Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί απειλές για την εθνική της ασφάλεια και δεν θα διστάσει να υιοθετήσει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι δηλώσεις αυτές του Τσαβούσογλου συνοδεύθηκαν χθες από μετακινήσεις υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, ενόψει ενδεχόμενων τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Ασαΐμπ αλ Χακ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμη «να αποκρούσει κάθε επιθετική κίνηση» από μέρους της Τουρκίας στην επαρχία Σινζάρ. Από τη μεριά τους, οι πολιτοφύλακες της σιιτικής οργάνωσης Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ Νουτζαμπά, που υποστηρίζεται και αυτή από την Τεχεράνη, απείλησαν πριν από είκοσι ημέρες με επιθέσεις τον τουρκικό στρατό, εφόσον συνεχίσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρωσίας και Κατάρ υπέγραψαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες τους δεσμεύονται να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή