Προειδοποιήσεις Ουάσιγκτον προς Αγκυρα

Προειδοποιήσεις Ουάσιγκτον προς Αγκυρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απηύθυνε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτεφιλντ σε Τούρκους δημοσιογράφους. «Το ζήτημα των S-400 δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με πονηρό τρόπο. Η λύση μπορεί να επέλθει μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει τους S-400.

Oι κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Τουρκία επειδή η χώρα διαθέτει τους S-400 και όχι για το αν είναι συμβατά τα συστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αν η Τουρκία υπογράψει νέα στρατιωτική – εμπορική συμφωνία (νέα προμήθεια οπλικών συστημάτων) με τη Ρωσία, τα αποτελέσματα θα είναι βαριά και οι κυρώσεις θα είναι πιο βαριές από αυτές των CAATSA». 

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στην όξυνση των διμερών σχέσεων μετά την οξεία κριτική που άσκησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για τη δήλωσή του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «φονιάς», χαρακτηρίζοντας τα λόγια του Μπάιντεν «απαράδεκτα» και μη προσήκοντα σε Αμερικανό πρόεδρο. «Η δήλωση του κ. Μπάιντεν για τον κ. Πούτιν δεν ταιριάζει σε πρόεδρο. Ενας πρόεδρος, ο οποίος χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς για ηγέτη άλλης χώρας, όπως η Ρωσία, φέρεται απαράδεκτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να χωνέψω. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Πούτιν έπραξε τα δέοντα, δίνοντας μία πολύ έξυπνη και κομψή απάντηση», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, παρά τις διαφωνίες του ΝΑΤΟ, αλλά και λόγω διαφωνιών για τη διαχείριση της συριακής κρίσης καθώς και για τις παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή