ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Χιλιάδες Αυστραλοί εγκαταλείπουν τις πλημμυρισμένες περιοχές τους (εικόνες)

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones-561302758

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η νοτιοανατολική Αυστραλία, με τις πλημμύρες να έχουν υποχρεώσει χιλιάδες πολίτες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας να εκκενώσουν πόλεις και χωριά καθώς τα νερά ανεβαίνουν, κινούνται απειλητικά και σπάζουν φράγματα, ενώ αναμένονται νέες καταιγίδες σε σχεδόν όλη τη χώρα.

Η περιοχή του Χόκσμπερι έχει ήδη εκκενωθεί, με τουλάχιστον 18.000 Αυστραλούς να αφήνουν τις οικίες τους ώστε να φύγουν προς ασφαλέστερα σημεία καθώς τα νερά ορμούν.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones0

Η πολιτεία όπου δεσπόζει το Σίδνεϊ έχει πληγεί περισσότερο από τις ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν εδώ και μέρες την Αυστραλία, ενώ σημαντικό πλήγμα έχει υποστεί και η πολιτεία Κουίνσλαντ.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones2

Ο χορός των καταιγίδων με τεράστιες ποσότητες ιετού ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και προβλέπεται να συνεχιστεί.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones4

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει το Σίδνεϊ και την περιοχή του εδώ και 60 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones6

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να απομακρύνουν αποκλεισμένους πολίτες από τις περιοχές που έχουν υποστεί ως τώρα τη μεγαλύτερη πίεση από τα νερά, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για περισσότερη βροχόπτωση από βορρά προς νότο στη χώρα, που μπήκε πλέον στο φθινόπωρο.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones8

Η ειρωνία είναι ότι η γέφυρα που εικονίζεται εδώ, η Γέφυρα Ουίνδσορ, είχε χαιρετιστεί όταν χτίστηκε ως ανθεκτική στις πλημμύρες. Αντέχει μεν τη ορμή του νερού στα θεμέλιά της, αλλά η στάθμη των υδάτων έφτασε τόσο ψηλά ώστε πλημμύρισε εξ ολοκλήρου.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones10

Σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας τα σχολεία έχουν κλείσει εα αναμονή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης. Πάνω από 10 εκατομμύρια Αυστραλοί, σε όλες τις ηπειρωτικές πολι έλαβαν προειδοποίηση εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενες πλημμύρες και στις δικές τους περιοχές, ώστε να ετοιμαστούν αν χρειαστεί να εκκενώσουν κι εκείνοι τους οικισμούς τους.

chiliades-aystraloi-egkataleipoyn-tis-plimmyrismenes-perioches-toys-eikones12

Πηγή: Reuters, AP, The Guardian