ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε τροχιά διεκδίκησης της προεδρίας η Ινταλγκό

Γαλλία: Σε τροχιά διεκδίκησης της προεδρίας η Ινταλγκό

ΠΑΡΙΣΙ. Κριτική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άσκησε στον πρόεδρο Μακρόν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία εγκαινίασε «πλατφόρμα ιδεών» ενόψει ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της για τις προεδρικές εκλογές του 2022 με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κ. Ινταλγκό κάλεσε τον πρόεδρο να «απελευθερώσει τον εμβολιασμό», δίνοντας προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς, στην αστυνομία, στους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» και σε όσους πολίτες το επιθυμούν. «Η μέθοδος που ακολούθησε ο πρόεδρος στη διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν η σωστή. Μια πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν πόλεμος, αλλά αντίθετα με τη συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας η πρώτη γραμμή αποτελείται, πέρα από τις άλλες κατηγορίες, από τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, τους υπαλλήλους καθαριότητας, τους δημοτικούς αστυνομικούς. Μας λένε ότι οι δόσεις του εμβολίου είναι εδώ. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τις επίσημες διακηρύξεις. Ας μην καθυστερούμε όμως», είπε η δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου για τις προεδρικές εκλογές, η κ. Ινταλγκό είπε: «Ολη μου τη ζωή διέψευσα τις σφυγμομετρήσεις. Οταν ήμουν νέα γυναίκα, κόρη εργάτη, οι φοιτητές από οικογένειες εργατών ήμασταν μόλις 3% στο πανεπιστήμιο. Αν άκουγα όσους κρίνουν με ντετερμινιστικούς όρους την πολιτική σκηνή, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα». Η δήμαρχος απηύθυνε μάλιστα έκκληση στα κόμματα της Αριστεράς και στους Πράσινους συμμάχους της στον δήμο, με τους οποίους βρίσκεται σε ανοικτή πλέον διένεξη, να συσπειρωθούν «ειρηνικά» για να διασφαλίσουν ότι η Αριστερά δεν θα είναι για ακόμη μία φορά απούσα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Αντιμετωπίζουμε διπλό κίνδυνο: την Ακροδεξιά και την κλιματική αλλαγή. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φαντάζει πια ικανό ανάχωμα στον Εθνικό Συναγερμό», είπε η Ινταλγκό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Marianne, η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 28% στον πρώτο γύρο, με τον πρόεδρο Μακρόν να ακολουθεί με 24%, τον Ξαβιέ Μπερτράν των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών με 14%, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία με 10%, την Ινταλγκό με 8% και τους οικολόγους του Ιβ Ζαντό με 6%.