Στις εθνικές κάλπες οι Ισραηλινοί για τέταρτη φορά μέσα σε 2 χρόνια

Στις εθνικές κάλπες οι Ισραηλινοί για τέταρτη φορά μέσα σε 2 χρόνια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξαν σήμερα το πρωί και κάτω από υγειονομικά μέτρα, τα περίπου 13.700 εκλογικά τμήματα για τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. 

Περίπου 6,6 εκατομμύρια πολίτες (από το σύνολο των 9,3 εκατ. κατοίκων) καλούνται να ψηφίσουν στην αναμέτρηση αυτή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους αντιπάλους του, ιδίως τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή, παρά μικρή άνοδο του κόμματος του Νετανιάχου, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να συνεργαστεί με έναν συνασπισμό συντηρητικών και υπερορθόδοξων κομμάτων και να καταφέρει να συγκεντρώσει 60 έδρες στο κοινοβούλιο που έχει συνολικά 120.

Ένα άλλο λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ένας συνασπισμός μεταξύ των δεξιών, των κεντρώων και των αριστερών κομμάτων που είναι αντίθετα σε μια κυβέρνηση Νετανιάχου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία «οποιοσδήποτε εκτός του Νετανιάχου», βρίσκεται κοντά στην πλειοψηφία. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Τον Μάρτιο του 2020, η συμμετοχή είχε φθάσει το 71,3%.

Με επίκληση στους εμβολιασμούς, «ποντάρει» στη νίκη ο Νετανιάχου

Οι εκλογές διεξάγονται χάρη στην εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού, με τον πλήρη εμβολιασμό του σχεδόν μισού πληθυσμού. Μάλιστα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει ότι η επιτυχία της εκστρατείας θα τον βοηθήσει να κερδισει μία ακόμη θητεία.

Ο 71χρονος Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, όμως τον βαραίνουν κατηγορίες για διαφθορά. Κατά διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υπογράμμισε τον ρόλο του στη διασφάλιση εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19, γεγονός που μετέτρεψε το Ισραήλ «σε κράτος εμβολιασμού».

Το 49% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, με έναν ρυθμό που κέρδισε επαίνους από το εξωτερικό για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ κατάφερε να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας του πριν τις εκλογές.

Αναρτώντας βίντεο της επίσκεψής του σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Νετανιάχου έγραψε: «Σήμερα είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που επιστρέφουμε στη ζωή και χαμογελάμε και πάλι».

Σήμερα το πρωί ο Νετανιάχου κάλεσε τους υποστηρικτές του να φέρουν φίλους και συγγενείς στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν «μια ισχυρή δεξιά κυβέρνηση».

Όμως δεν έχουν πειστεί όλοι οι Ισραηλινοί, με πολλούς να τον κατηγορούν για λάθος κινήσεις στην αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που ζητούν από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα και για τον εμβολιασμό των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί είναι βαθιά πολωμένοι, με τους υποστηρικτές του να τον χαρακτηρίζουν «Βασιλιά Μπίμπι» και τους αντιπάλους του να τον αποκαλούν «Crime Minister» ( πρόκειται για λογοπαίγνιο με το prime minister, που σημαίνει πρωθυπουργός, ενώ crime σημαίνει έγκλημα).

Οι κάλπες στο Ισραήλ θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή