ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Ευρωπαίοι κατά Ερντογάν

Μπάιντεν και Ευρωπαίοι κατά Ερντογάν

Εντονες αντιδράσεις και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού προκάλεσε η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εναντίον γυναικών. Με ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αιφνίδια και αδικαιολόγητη» την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του και προσέθεσε: «Είναι ένα απογοητευτικό βήμα οπισθοδρόμησης για το διεθνές κίνημα που αγωνίζεται για τον τερματισμό της βίας εναντίον γυναικών σε όλο τον κόσμο».

Εντονη ήταν η απογοήτευση στους κόλπους της Ε.Ε. δεδομένου ότι η απόφαση του Ερντογάν ανακοινώθηκε παραμονές της Συνόδου Κορυφής των «27», όπου θα συζητηθεί η προοπτική των σχέσεων ανάμεσα στην Ενωση και την Τουρκία. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η απαγόρευση του (φιλοκουρδικού κόμματος) HDP και ιδίως η απόσυρση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είναι απολύτως εσφαλμένα μηνύματα», σχολίασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πιο οξύς, ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ζαν Ασελμπορν έκανε λόγο για «επιστροφή στον Μεσαίωνα» σε μια χώρα «όπου κάθε μέρα υπάρχει μια πράξη ενδοοικογενειακής βίας η οποία οδηγεί στον θάνατο».

Απαντώντας στις διεθνείς επικρίσεις, η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι «η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η οποία αρχικά είχε στόχο να προάγει τα δικαιώματα των γυναικών, απήχθη από μία ομάδα ανθρώπων που έχουν στόχο να υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, κάτι ασυμβίβαστο με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας».

Εντονες αντιδράσεις από το HDP προκάλεσε η έφοδος αστυνομικών στο Κοινοβούλιο, όπου συνέλαβαν, το πρωί της Κυριακής, τον βουλευτή του κόμματος Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος είχε διανυκτερεύσει εκεί για να αποφύγει τη σύλληψη και φορούσε ακόμη πιτζάμα και παντόφλες. Ο Γκεργκερλίογλου κατηγορείται για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας» και αφέθηκε ελεύθερος ώρες μετά τη σύλληψή του. 

Εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το HDP, το οποίο αντιπροσωπεύει τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη της τουρκικής αντιπολίτευσης. Με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντεμιρτάς εκτίμησε ότι «ο ουσιαστικός λόγος που θέλουν να κλείσουν το HDP είναι για να μπορέσει (ο Ερντογάν) να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το 2023.