Παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στο αυριανό συνέδριο του AKP

Παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στο αυριανό συνέδριο του AKP

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μανιφέστο με τις προτεραιότητες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα παρουσιάσει αύριο στο συνέδριο του κόμματος στην τουρκική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Το κείμενο θα περιέχει τις προοπτικές του κόμματος και θα περιλαμβάνει οδικό χάρτη για το 2023, επέτειος των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και έτος προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.Το έβδομο συνέδριο του AKP διεξάγεται αύριο στην Αγκυρα, με κεντρικό θέμα «Εμπιστοσύνη και Σταθερότητα στην Τουρκία», κάτι που ηχεί ειρωνικό την ώρα κατά την οποία η Τουρκία βιώνει νέα οικονομική κρίση, με την αξία της λίρας να υποχωρεί σημαντικά. 

Παρότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μεγάλο κλειστό γήπεδο της Αγκυρας, ο αριθμός στελεχών και προσκεκλημένων είναι περιορισμένος εξαιτίας των κανόνων με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι 1.560 σύνεδροι, η ηγεσία του κόμματος και άλλα ανώτατα στελέχη, θα δώσουν το «παρών» στο συνέδριο, ενώ το κόμμα έχει προσκαλέσει εκπροσώπους από 11 πολιτικά κόμματα. Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από ομάδα ανώτατων στελεχών του στο συνέδριο του AKP.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου θα αποκαλύψει τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023. «Η χρονιά αυτή θα αποτελέσει νέο σταθμό στη μεταμόρφωση της Τουρκίας», είχε πει ο Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος αναμένεται να εγκρίνει την ανανέωση της θητείας των περισσότερων ανώτατων στελεχών του AKP και συγκεκριμένα των μελών της κεντρικής επιτροπής και των εκτελεστικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, όπως τα μέλη της 16μελούς επιτροπής «κεντρικής διαχείρισης», η παραμονή των οποίων στις θέσεις τους θεωρείται βέβαιη μετά το συνέδριο. Το ΑΚΡ χάνει διαρκώς επιρροή τόσο εξαιτίας των οικονομικών δεινών όσο και λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας. Η υποστήριξη προς το κόμμα του προέδρου, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 έχει περιοριστεί στο 36% από 42% στις τελευταίες εκλογές, ενώ οι εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντ. Μπαχτσελί συγκεντρώνει μόλις 8%. Παρόλο που οι επόμενες εκλογές δεν έχουν προγραμματιστεί πριν από το 2023, ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να διασπάσει την αντιπολίτευση και να καρπωθεί τα οφέλη από τον κατακερματισμό της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή