Διώκεται Πολωνός συγγραφέας

Διώκεται Πολωνός συγγραφέας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ποινή φυλάκισης τριών ετών αντιμετωπίζει ο Πολωνός συγγραφέας Γιακούμπ Ζούλτσικ για «εξύβριση» του προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα. Ο Ζούλτσικ αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Ντούντα, με αφορμή τα σχόλια του προέδρου για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο. Στον Ζούλτσικ, που είναι διάσημος στην Πολωνία ως σεναριογράφος, ασκήθηκε δίωξη από την εισαγγελία για εξύβριση του αρχηγού του κράτους. 

Τα σχόλια του συγγραφέα είχαν δημοσιευθεί στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Στη δημοσίευσή του στις 7 Νοεμβρίου, ο συγγραφέας σχολίασε τις δηλώσεις Ντούντα μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ. Ο Πολωνός πρόεδρος είχε συγχαρεί τον Μπάιντεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα περίμενε το αποτέλεσμα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Ο Ντούντα, που υποστηρίζεται από το λαϊκίστικο κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, υπήρξε στενός σύμμαχος του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βαρσοβίας Αλεξάντρα Σκρίνιαρ είπε ότι η δίωξη ασκήθηκε τη Δευτέρα κατά του Ζούλτσικ, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. «Ο κατηγορούμενος φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της εξύβρισης στις 7 Νοεμβρίου κατά του προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, χρησιμοποιώντας ορολογία η οποία θεωρείται από όλους υβριστική», είπε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, για να προσθέσει ότι, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης τον περασμένο μήνα, ο εναγόμενος δεν αναγνώρισε την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι η δημοσίευσή του αποτελούσε απλά θεμιτή κριτική για τις πράξεις του προέδρου.

Στην επίμαχη δημοσίευση στο Facebook, ο Ζούλτσικ αναφέρει: «Δεν υπάρχει “εκλογή από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων”. Η έγκριση της εκλογής του Μπάιντεν είναι εντελώς τυπική. Ο Αντρέι Ντούντα είναι ηλίθιος».

Η Πολωνία αντιμετωπίζει συστηματικά επικρίσεις για την ψήφιση αυστηρών και συχνά αντικρουόμενων νόμων περί συκοφαντικής δυσφήμησης, συμπεριλαμβανομένου και νομοθετήματος το οποίο στρέφεται εναντίον όσων προσβάλλουν τις «θρησκευτικές ευαισθησίες» και «υβρίζουν τα εθνικά σύμβολα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή