Ελπίδες για μια νέα εποχή ανακαλύψεων στη Φυσική

Ελπίδες για μια νέα εποχή ανακαλύψεων στη Φυσική

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκατεστημένος 175 μέτρα κάτω από τη γη, στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία, κοντά στη Γενεύη, με διάμετρο 27 χιλιομέτρων, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι η μεγαλύτερη μηχανή του κόσμου. Οταν άρχισε να λειτουργεί, πριν από έντεκα χρόνια, αναγκάζοντας δέσμες μικροσκοπικών σωματιδίων πολύ υψηλής ενέργειας να συγκρουστούν ώστε να ρίξουν φως στα ανεξήγητα μυστήρια της ύλης, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες.

Η ανακάλυψη ενός εξωτικού σωματιδίου, του περίφημου «μποζονίου Χιγκς», το 2013, ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή του LHC, καθώς ήρθε να στηρίξει το Καθιερωμένο Πρότυπο, τη θεωρία που οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα για να εξηγήσει τους δομικούς λίθους και τις τέσσερις γνωστές δυνάμεις στον κόσμο μας. Σήμερα, μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια δεύτερη μεγάλη ανακάλυψη, ίσως και μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Υστερα από δέκα χρόνια ερευνών πάνω στις συγκρούσεις B μεσονίων, ασταθών σωματιδίων που διασπώνται σε σταθερότερα, η ερευνητική ομάδα LHCb ήρθε αντιμέτωπη με ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα: ενώ το Καθιερωμένο Πρότυπο προβλέπει ότι τα εν λόγω σωματίδια είναι εξίσου πιθανό να διασπαστούν σε ηλεκτρόνια και τα παρεμφερή τους μυόνια, τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι η Φύση προτιμά τα ηλεκτρόνια από τους βαρύτερους συγγενείς τους. Η ανακάλυψη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, δικαιολογεί μια εκπληκτικής σημασίας υπόθεση: ότι υπάρχει μία ακόμη δύναμη στη Φύση, πέρα από τις τέσσερις που ήδη γνωρίζουμε (βαρύτητα, ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική). Μια κρυφή δύναμη που συγκρατεί τα στοιχειώδη σωματίδια (κουάρκ) τα οποία συνθέτουν τα μεσόνια και τα εμποδίζει να διασπαστούν σε μυόνια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Η ανακάλυψή τους χαρακτηρίζεται στη διάλεκτό τους «3.1 σίγμα», που σημαίνει ότι υπάρχει μία πιθανότητα στις 1.000 να πρόκειται για τυχαίο εύρημα. Αν δεν φτάσουν τα 5 σίγμα (μία σε μερικά εκατομμύρια πιθανότητα να πρόκειται για κάτι συμπτωματικό) δεν θα αποτολμήσουν να ανοίξουν σαμπάνιες. Μέχρι τότε, θα διεξαχθούν παρόμοιες έρευνες σε εργαστήρια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για να ελέγξουν το εύρημά τους, που δημιουργεί ελπίδες για την εξιχνίαση ορισμένων από τα πιο δύσκολα μυστήρια της Φύσης, όπως η φύση της βαρύτητας και η σκοτεινή ύλη του Διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή