Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές.

«Οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες, επομένως πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Ο Μακρόν δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την ανησυχία του για τουρκική «παρέμβαση» σε εκλογικές διαδικασίες της Γαλλίας. 

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο και προεδρικές το 2022, με πιθανότερους αντιπάλους τον Μακρόν και τη Λε Πεν.

Αυτό που δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ότι «η Τουρκία θα παίξει με την κοινή γνώμη», αναφερόμενος προφανώς στην επιρροή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανισμών.

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και Ερντογάν έχουν υπάρξει έντονες – από τη θρησκεία μέχρι τη Λιβύη και τη διενέργεια ερευνών για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο – πράγμα που οδήγησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και σε προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις – αλλά τον Ιανουάριο αντάλλαξαν επιστολές και έκτοτε επιχειρούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει αναγκαίος και επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

«Εάν πεις, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί σου πια, δεν θέλουμε καμία άλλη συζήτηση, θα ανοίξουν τις πόρτες και θα έχουμε τρία εκατομμύρια Πρόσφυγες από τη Σύρια να καταφθάνουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή