ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλια: Βρυξέλλες – Λονδίνο σε αναζήτηση «αμοιβαία επωφελούς» λύσης

Εμβόλια: Βρυξέλλες – Λονδίνο σε αναζήτηση «αμοιβαία επωφελούς» λύσης

Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για «αμοιβαία επωφελή» λύση σε ό,τι αφορά τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων που παράγονται στην Ε.Ε.

«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (…) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό ανακοινωθέν.

Διαβάστε ακόμη: Τι απαντά η AstraZeneca για τα «κρυμμένα» εμβόλια

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία από την 1η Απριλίου τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ε.Ε. ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS