«Mea culpa» Μέρκελ για το lockdown το Πάσχα

«Mea culpa» Μέρκελ για το lockdown το Πάσχα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BEΡΟΛΙΝΟ. «Συγγνώμη, λάθος» δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, «παγώνοντας» το σχέδιο σκληρού lockdown τις ημέρες του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η Μέρκελ επισήμανε ότι το σχέδιο ήταν ένα προσωπικό της σφάλμα και «τα λάθη πρέπει να αναγνωρίζονται ως τέτοια». Επίσης, εξέφρασε τη μεταμέλειά της για την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πρότασή της, ζητώντας από τους συμπατριώτες της να τη συγχωρήσουν. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να αποτρέψει τις μετακινήσεις των Γερμανών στη διάρκεια του Πάσχα, ενώ ανέφερε ότι η σύσταση προς τους συμπατριώτες της είναι να αποφύγουν τα ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Το mea culpa της καγκελαρίου θα ενισχύσει την έντονη δυσθυμία των Γερμανών έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και της βραδύτατης εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας, και δεν αποκλείεται να βλάψει τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, κατέκρινε την κυβερνητική απόφαση να πραγματοποιηθούν μόνο διαδικτυακά οι θρησκευτικές λειτουργίες του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι οι ναοί μπορούν να λειτουργήσουν ακίνδυνα με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Η απληστία και ο καπιταλισμός βρίσκονται πίσω από την άκρως επιτυχή εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη με βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Οπως επισημαίνουν αυτήκοοι μάρτυρες, αργότερα ο Τζόνσον αποπειράθηκε να ανακαλέσει προσθέτοντας ότι συχνά οι διαδικτυακές συζητήσεις με τους βουλευτές διαρρέουν στα ΜΜΕ. Τα σχόλιά του πιθανώς να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τις Βρυξέλλες, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τα χαρακτήρισαν ανάρμοστα, καθώς έγιναν την ημέρα μνήμης των θυμάτων της πανδημίας.

Tην ίδια στιγμή, στο Βέλγιο κλείνουν για ακόμα μία φορά σχολεία –τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου–, κομμωτήρια και καταστήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Soir». 

Την ανάγκη να μην εξελιχθεί η Ε.Ε. σε χρήσιμο ηλίθιο υπογράμμισε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Μακρόν, υποστηρίζοντας τα σχέδια περί επιβολής αυστηρότερων κανόνων στις εξαγωγές εμβολίων. 

Tέλος, οι ιταλικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, ανακάλυψαν σε μονάδα της AstraZeneca στο Φροζινόνε της περιφέρειας Λάτσιο αποθηκευμένες πάνω από 29 εκατ. δόσεις εμβολίων. Κατά το δημοσίευμα, η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει την Ε.Ε. για τις πλεονάζουσες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή