Καγκελάριος από το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία

Καγκελάριος από το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η μείωση των ποσοστών των προπορευόμενων Χριστιανοδημοκρατών και η αύξηση των ποσοστών των Πρασίνων καθιστά θεωρητικά πιθανό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό τους Πράσινους, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δέχθηκε χθες ακόμη ένα πλήγμα μετά την αποκάλυψη ότι το προβεβλημένο στέλεχος της CSU Πέτερ Γκάουβαϊλερ είχε λάβει 11 εκατομμύρια ευρώ από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα. 

«Εμείς θα είμαστε το κόμμα που θα προσδιορίσει ποιος θα είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ThePioneer, επισημαίνοντας ότι προσωπική του προτίμηση θα ήταν μια συγκυβέρνηση Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών. Η προοπτική προκαλεί εντάσεις στην ηγεσία του κόμματος, που καλείται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος. Τον ρόλο διεκδικούν η Αναλένα Μπέρμποκ, που κατά τον εσωκομματικό της αντίπαλο επενδύει στο φύλο της, και ο Χάμπεκ, ο οποίος διαθέτει κυβερνητική εμπειρία.

Καγκελάριος από το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία-1
O συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ (φωτ. A.P. Photo/Michael Sohn).

Αυτή τη στιγμή τα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων (23% για τους Πράσινους, 15% για τους Σοσιαλδημοκράτες) δεν αρκούν για μια συγκυβέρνηση χωρίς ένα τρίτο κόμμα, πιθανώς τους Φιλελεύθερους. Ούτε όμως και ο πιθανός συνδυασμός Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων φθάνει το 50%, αφού οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο πολύ χαμηλό για τα δικά τους δεδομένα 28%. 

Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών τους επόμενους μήνες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς. Την Πέμπτη η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» αποκάλυψε ότι ο Πέτερ Γκάουβαϊλερ, πρώην αντιπρόεδρος της CSU, είχε χρεώσει στον βαρώνο Αύγουστο φον Φινκ, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, 26 φορές ποσό 416.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο Γκάουβαϊλερ δεν αποκαλύπτει τι είδους υπηρεσίες παρείχε την περίοδο που ήταν βουλευτής, επικαλούμενος το απόρρητο στις σχέσεις δικηγόρου – πελάτη. Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει το γεγονός ότι, επιπλέον των 11 εκατομμυρίων, ο Φινκ χρηματοδότησε τη δικαστική προσφυγή εναντίον του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο του Γκάουβάϊλερ για λογαριασμό βουλευτών της CSU. Το δικηγορικό γραφείο του Γκάουβαϊλερ έστειλε τον σχετικό λογαριασμό (59.500 ευρώ) στον Φινκ στις 14 Μαρτίου 2012. Η παροχή υπηρεσιών προς τον Φινκ διήρκεσε από το 2008 έως το 2015 και σταμάτησε όταν ο Γκάουβαϊλερ έπαψε να είναι βουλευτής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή