Σεισμός 5,6 Ρίχτερ μεταξύ Ιταλίας και Κροατίας
ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ μεταξύ Ιταλίας και Κροατίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης

Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο στην Αδριατική Θάλασσα και έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία και στην ακτογραμμή της Κροατίας, χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (INGV) και τις υπηρεσίες διάσωσης.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 13.47 τοπική ώρα (14.47 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 5 χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα, και ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Έγινε αισθητός στην Απουλία και στο Αμπρούτσο, ακόμη και στην περιφέρεια της Νάπολης.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές ή αίτημα για βοήθεια», δήλωσαν οι Ιταλοί πυροσβέστες στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Η κροατική σεισμολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έναν σεισμό μεγέθους 5,5, και μετά έναν άλλο μεγέθους 4,1 βαθμών έξι λεπτά αργότερα.

Το επίκεντρο ήταν περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού του Σπλιτ. Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στις κεντρικές ακτές της Κροατίας, στο Σπλιτ και στα νότια νησιά Χβαρ και Βις, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Καμία ζημιά δεν αναφέρθηκε.

Η Ιταλία, που βρίσκεται μεταξύ της ευρωασιατικής πλάκας και της αφρικανικής πλάκας που την σπρώχνει προς τα Βαλκάνια στο βορρά, αντιμετωπίζει υψηλό σεισμικό κίνδυνο σε μεγάλο μέρος του εδάφους της.

Το 2009, ένας σεισμός σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους στη μεσαιωνική πόλη Λ΄Ακουίλα και την περιφέρειά της, στο κέντρο της χερσονήσου. Ο απολογισμός ήταν παρόμοιος για τον σεισμό στην πόλη Αματρίτσε το 2016, επίσης στην κεντρική Ιταλία.

Όσο για την Κροατία, επλήγη στις 29 Δεκεμβρίου 2020 από σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων και κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια και σπίτια στην περιοχή της Πέτρινια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ