Ξεκινά ο μεγάλος «απόπλους»: Κομβόι 425 πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ

Ξεκινά ο μεγάλος «απόπλους»: Κομβόι 425 πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 18:50 Στις 20:00 ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο απόπλους των τουλάχιστον 425 πλοίων που έχουν σχηματίσει ουρά στη Διώρυγα του Σουέζ καθώς ολοκληρώθηκε η αποκόλληση του «Ever Given».

Ο πλους θα αρχίσει να διεξάγεται και στις δύο διευθύνσεις της Διώρυγας.

H επαναφορά της διώρυγας σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε μέρα μπλόκου κόστιζε περί τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την Lloyd’s List, ο αποκλεισμός δημιούργησε ένα μποτιλιάρισμα 425 πλοίων.

Θα χρειαστούν «περίπου τρεισήμισι μέρες«» για να ρυθμιστούν όλα, εκτίμησε ο Οσάμα Ράμπια μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Σάαντ αλ-Μπάλαντ.

Την αποκόλληση του «Ever Given» ανακοίνωσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο υπεύθυνος της αρχής του Καναλιού, μετά από επτά ημέρες επιχειρήσεων.

Ξεκινά ο μεγάλος «απόπλους»: Κομβόι 425 πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ-1

Η επαναφορά σε πλεύση του Ever Given χαιρετίστηκε από τα γύρω πλοία που κόρναραν παρατεταμένα, καθώς το γιγαντιαίο πλοίο άρχισε να ανεβαίνει αργά προς το βόρειο τμήμα της διώρυγας.

Εικόνες από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έδειχναν το πλοίο να κινείται προς τα εμπρός.

Ξαφνικό πρόβλημα

Οι ελιγμοί συνεχίστηκαν με τη βοήθεια πολλών ρυμουλκών, αλλά το πλοίο βρέθηκε πάλι για λίγο σφηνωμένο, σύμφωνα με τους ιστότοπους οπτικοποίησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο μετά τις 3.15 μ.μ. τοπική ώρα (4.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας), το πλοίο τέθηκε σε πλεύση στη μέση της διώρυγας, με την πρύμνη και την πλώρη του να έχουν απελευθερωθεί.

Βίντεο από την ώρα της αποκόλλησης

Το πλοίο, που έχει μήκος 400 μέτρα, σφήνωσε διαγωνίως στη μέση ενός νότιου τμήματος της Διώρυγας εξαιτίας ισχυρών ανέμων την περασμένη Τρίτη, διακόπτοντας την κίνηση των πλοίων στο συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, η κίνηση των πλοίων θα αποκατασταθεί όταν το «Ever Given» κατευθυνθεί προς ένα πλατύτερο μέρος της Διώρυγας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής Οσάμα Ράμπι, είναι πιθανό να χρειαστούν δυόμισι με τρεις ημέρες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Διώρυγα.

Ξεκινά ο μεγάλος «απόπλους»: Κομβόι 425 πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ-2

Όπως επισήμανε η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, είναι πιθανόν οι συνέπειες στην παγκόσμια ναυτιλία να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

«Υπήρξε μετακίνηση, κάτι που αποτελεί θετική είδηση. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι τώρα θα είναι εύκολο», δήλωσε νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Boskalis, μητρικής εταιρείας της ναυτιλιακής Smit Salvage. Και πρόσθεσε: «Νερό υψηλής πίεσης θα εγχυθεί κάτω από το τόξο του πλοίου, που είναι ακόμη σφηνωμένο, προκειμένου να αφαιρεθεί η άμμος και η λάσπη, αλλά αν αυτό αποτύχει, ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν κοντέινερ από το πλοίο, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρή καθυστέρηση».

Μια πηγή που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πρακτορείο Reuters ότι με μια ευνοϊκή παλίρροια, δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθεί φορτίο από το πλοίο.

Διαβάστε επίσης:

• Διώρυγα Σουέζ: Πιο εξαρτημένοι, πιο ευάλωτοι

• Ντόμινο προβλημάτων στο εμπόριο λόγω Σουέζ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή