ΚΟΣΜΟΣ

Β. Μακεδονία: Αναβλήθηκε λόγω πανδημίας η απογραφή

Β. Μακεδονία: Αναβλήθηκε λόγω πανδημίας η απογραφή

Αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο η απογραφή του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, που επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Απριλίου, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Η αναβολή της απογραφής συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το πόσο ασφαλές για τη δημόσια υγεία είναι να διεξαχθεί τον Απρίλιο η απογραφή.

Όπως ανέφεραν οι Ζόραν Ζάεφ και Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τη συνάντηση, η απογραφή του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας είχε εγκρίνει, με οριακή πλειοψηφία, την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού και των κατοικιών κατά την περίοδο από 1 έως 21 Απριλίου 2021. Ωστόσο το VMRO-DPMNE είχε αντιταχθεί σφόδρα σε αυτό και ζητούσε επίμονα την αναβολή της, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, καθώς η χώρα καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη αναφορικά με κρούσματα και θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε όλο αυτό το διάστημα ότι η απογραφή θα μπορούσε να διεξαχθεί με ασφαλή τρόπο και με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να “έπεισε” τον Ζάεφ για την ανάγκη αναβολής της απογραφής.

Στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 127.240 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 3.716 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.