Κολομβία: Αγώνας δρόμου για να σωθούν 11 χρυσωρύχοι

Κολομβία: Αγώνας δρόμου για να σωθούν 11 χρυσωρύχοι

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχές στην Κολομβία για να διασωθούν 11 εργάτες αποκλεισμένοι επί τρεις ημέρες εξαιτίας πλημμύρας σε παράνομο χρυσωρυχείο στη Νέιρα.

Οι χρυσωρύχοι αποκλείστηκαν σε στοά βάθους 17 μέτρων, η οποία πλημμύρισε την Παρασκευή έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν αντλίες για να απομακρύνουν το νερό.

«Έχουμε προβλήματα, η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, η πρόσβαση στο σημείο επίσης», αναγνώρισε ο υπουργός Μεταλλείων, Ορυχείων και Ενέργειας, Διέγο Μέσα, διευκρινίζοντας πως το χρυσωρυχείο λειτουργούσε «χωρίς άδεια».

Τα δυστυχήματα αυτού του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, κατά τις εισαγγελικές αρχές.

Ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, η οποία μαστίζεται τα τελευταία σχεδόν εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα αυτού του τύπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 33 άνθρωποι, κατά την ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων τέτοιων συμβάντων ανήλθε σε 171 νεκρούς και το 2019 σε 82.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή