Μπλοκ της Κίνας με Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα

Μπλοκ της Κίνας με Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, ο Χένρι Κίσινγκερ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα. Σήμερα, στα 97 χρόνια του, αλλά πάντα διαυγής και παραγωγικός, εμφανίζεται ανήσυχος για τη συγκρουσιακή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και δεν διστάζει να προσφύγει σε δραματικούς παραλληλισμούς για να υπογραμμίσει το μήνυμά του προς τον Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του βρετανικού ινστιτούτου Chatam House, ο Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε: «Αν δεν καταφέρουμε μια συνεννόηση με την Κίνα, τότε θα βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που επικράτησε στην Ευρώπη παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου αιωνόβιες συγκρούσεις έβρισκαν μια άμεση λύση, αλλά κάποια από αυτές ξέφυγε από τον έλεγχο». Προσέθεσε δε ότι σήμερα τα πράγματα είναι «απείρως πιο επικίνδυνα» από το 1914 λόγω της ύπαρξης όπλων υψηλής τεχνολογίας. Ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν με μια Κίνα που ετοιμάζεται να τις ξεπεράσει ως προς το ΑΕΠ, αλλά έσπευσε να τονίσει: «Η Δύση πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της. Αυτό είναι εσωτερικό μας πρόβλημα, όχι κινεζικό πρόβλημα».

Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, ο Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να συσπειρώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ σε μια πολιτική πιέσεων για την ανάσχεση της Κίνας, με μοχλό τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρώτος καρπός αυτής της στρατηγικής ήταν η ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο από ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανία και Καναδά στις 22 Μαρτίου, για τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων, στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Οπως σημειώνει όμως η Washington Post, η πολιτική Μπάιντεν προκαλεί την κινεζική ηγεσία να απαντήσει, συσπειρώνοντας γύρω της όλους τους αντιπάλους της Αμερικής. Το περασμένο Σάββατο, η Κίνα υπέγραψε μεγάλη συμφωνία 25ετούς συνεργασίας με το Ιράν, το οποίο επίσης πλήττεται από αμερικανικές κυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε εγκάρδιο μήνυμα αλληλεγγύης στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και λίγο αργότερα η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε την πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου επί προεδρίας Μπάιντεν. Τρεις μέρες μετά τη δραματικών τόνων σύγκρουση ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπειών της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης στην Αλάσκα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Πεκίνο και πρότεινε κοινό μέτωπο εναντίον του αμερικανικού δολαρίου. 

Χθες, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Σιντζιάνγκ προειδοποίησε τις δυτικές εταιρείες ρούχων και υποδημάτων, όπως οι H&M, Nike και Adidas, να μην ακολουθήσουν τις πολιτικά υποκινούμενες κυρώσεις των δυτικών κυβερνήσεων, διαφορετικά «το ραβδί των κυρώσεων μπορεί να χτυπήσει και το δικό τους κεφάλι». Στο μεταξύ, η Ταϊβάν κατήγγειλε ότι δέκα αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της την ώρα που επισκεπτόταν την Ταϊπέι ο πρόεδρος του Παλάου, μιας από τις 15 μόνο χώρες που αναγνωρίζουν την αποσχισθείσα κινεζική νήσο ως ανεξάρτητο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή