Μιανμάρ: Πάνω από 500 νεκροί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου

Μιανμάρ: Πάνω από 500 νεκροί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 500 πολίτες, μεταξύ τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους (ΑΑΡΡ).

«Έχουμε επιβεβαιώσει 510 θανάτους» ανέφερε η ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός «πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός», καθώς εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες αγνοούνται.

Ο απολογισμός ήταν εξαιρετικά βαρύς το Σάββατο, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 110 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά ανήλικοι. Μπροστά σε αυτό το λουτρό αίματος, ένοπλες οργανώσεις ανταρτών απείλησαν πως αν οι δυνάμεις ασφαλείας «συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους, θα συνεργαστούμε με τους διαδηλωτές και θα απαντήσουμε».

Διαβάστε ακόμη: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή δεκάδων διαδηλωτών στη Μιανμάρ

Φόβοι για εμφύλιο

«Η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», σχολίασε η Ντέμπι Στόταρντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH). «Η χούντα δεν θέλει να κάνει καμία υποχώρηση και οι αντίπαλοί της, κυρίως ειρηνικοί μέχρι τώρα, μπαίνουν στον πειρασμό να ζητήσουν τη βοήθεια ένοπλων οργανώσεων για να τους προστατεύσουν» συμπλήρωσε.

Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Μιανμάρ, το 1948, διάφορες εθνοτικές ομάδες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία και πρόσβαση στον φυσικό πλούτο της χώρας. Ο βιρμανικός στρατός είχε συνάψει συμφωνίες εκεχειρίας με κάποιες από αυτές, ενώ στα μέσα Μαρτίου απέσυρε τον Στρατό του Αρακάν (ΑΑ) από τον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η χούντα εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη νοτιοανατολική Μιανμάρ, με στόχο μία από τις πιο μεγάλες ένοπλες οργανώσεις, την Εθνική Ένωση Κάρεν (KNU), αφού οι αντάρτες της κατέλαβαν στρατιωτική βάση και σκότωσαν πολλούς στρατιώτες. Πρόκειται για τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια.

Περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν, αναζητώντας καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις. Ωστόσο οι αρχές της Ταϊλάνδης τους έστειλαν πίσω, όπως δήλωσε η Χσα Μου, ακτιβίστρια που ανήκει στη μειονότητα Κάρεν.

Ο Τάνε Σανγκράτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, διέψευσε πάντως τις καταγγελίες. Συνεχίζουμε «να φροντίζουμε όσους βρίσκονται στην ταϊλανδική πλευρά των συνόρων, ενώ παράλληλα εξετάζουμε την εξέλιξη της κατάστασης και τις ανάγκες στο πεδίο», δήλωσε.

«Απεργία σκουπιδιών»

Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Μιανμάρ, με τους διαδηλωτές να εφευρίσκουν νέους τρόπους διαμαρτυρίας και αντίστασης στη χούντα.

Σήμερα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κλήθηκαν σε μια «απεργία σκουπιδιών», δηλαδή να πετούν τα σκουπίδια τους στους δρόμους και να κλείνουν τις μεγάλες διασταυρώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή