Πειραματική θεραπεία με στόχο την αναγέννηση των δοντιών

Πειραματική θεραπεία με στόχο την αναγέννηση των δοντιών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται σε μια νέα πειραματική θεραπεία, η οποία θα μπορούσε κάποια μέρα να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να «ξαναμεγαλώσουν» τα δόντια τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και του Φουκούι ανέπτυξαν μια μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων που φαίνεται να προκαλεί το σώμα να αναπτύξει νέα δόντια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Science Advances.

Εάν τα πειράματα που διεξάγονται σε πειραματόζωα συνεχίσουν να λειτουργούν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τρόπος αναγέννησης των δοντιών που χάθηκαν στην ενηλικίωση ή εκείνα που έλειπαν από την παιδική ηλικία λόγω συγγενών καταστάσεων.

Ωστόσο, είναι μια δύσκολη πρόκληση. Τα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των δοντιών έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του σώματος και μερικές από τις πρώτες επαναλήψεις της θεραπείας προκάλεσαν περισσότερα γενετικά ελαττώματα στα εργαστηριακά ποντίκια προτού η ερευνητική ομάδα εξομαλύνει τα «προβλήματα», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός ενός γονιδίου που ονομάζεται USAG-1 οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα της Μορφογονικής Πρωτεΐνης των Οστών (BMP), ένα μόριο που καθορίζει πόσα δόντια θα αναπτυχθούν πρώτα και επέτρεψε την αναγέννηση όσων έλειπαν σε ενήλικα ποντίκια. Το πείραμα δούλεψε επίσης σε κουνάβια, τα οποία οι ερευνητές λένε ότι είναι σημαντικά επειδή τα δόντια τους είναι πολύ πιο «ανθρώπινα» από τα δόντια ενός ποντικιού.

«Τα κουνάβια είναι ζώα που έχουν παρόμοια οδοντιατρικά μοτίβα με τον άνθρωπο», δήλωσε στο δελτίο Τύπου ο επικεφαλής Κάτσου Τακαχάσι, σημειώνοντας πως το επόμενο σχέδιο της ομάδας είναι να δοκιμαστεί το πείραμα σε άλλα ζώα, όπως χοίροι και σκύλοι.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά η επιτυχία στις επερχόμενες δοκιμές θα ήταν ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για το μέλλον μιας κλινικής θεραπείας που μας επιτρέπει φυσικά να “ξαναγεννήσουμε” τα χαμένα δόντια μας», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή