Ισπανία: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων το Πάσχα

Ισπανία: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων το Πάσχα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα κρούσματα κορωνοϊού σε ανοδική πορεία στην Ισπανία κυβερνητικοί αξιωματούχοι και λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παροτρύνουν τον πληθυσμό να αποφύγει τις παραδοσιακές οικογενειακές επισκέψεις τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα των Καθολικών. Ο Φερνάντο Σιμόν, επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών εκτιμά σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ισπανία είναι σε θέση να ελέγξει τη σταθερά ανοδική πορεία των κρουσμάτων υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία εμβολιασμού και ο πληθυσμός θα εξακολουθήσει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

«Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, για να αποφύγουμε μια νέα έξαρση κρουσμάτων μετά το Πάσχα θα πρέπει να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα περιοριστικά μέτρα και κατά τη περίοδο των γιορτών. Με κάθε εβδομάδα που περνά κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης, έτσι ώστε να είμαστε σύντομα σε θέση να περάσουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να αντέξουμε λίγες εβδομάδες ακόμα. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο».

Στο 150 ανά 100.000 κατοίκους ο δείκτης θετικότητας

Στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για κορωνοπάρτι τουριστών σε διάφορους δρόμους της Μαδρίτης τα περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα από όλους στη χώρα. Είτε είναι Ισπανοί, Γάλλοι, Κινέζοι, Ιάπωνες ή Σλοβάκοι. Ο στόχος είναι η εφαρμογή των μέτρων για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Οι εικόνες που είδαμε ωστόσο το Σαββατοκύριακο με γάλλους τουρίστες να διασκεδάζουν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές».

Ο δείκτης θετικότητας στην Ισπανία βρίσκεται γύρω στο 150 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 μέρες. Ας σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο δείκτης άγγιξε το 900 και μειώθηκε στη συνέχεια όταν εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, όπως ο δραστικός περιορισμός μετακινήσεων και συναθροίσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή