ΗΠΑ: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου της SpaceX (βίντεο)

ΗΠΑ: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου της SpaceX (βίντεο)

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship της SpaceX απέτυχε, όπως και οι τρεις προηγούμενες, καθώς το πρωτότυπο εξερράγη, ανέφερε στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.

«Κάτι σοβαρό συνέβη» τη στιγμή της καθόδου. «Θα πρέπει να διαπιστώσουμε τι ήταν, αφού εξετάσουμε τα συντρίμμια, αργότερα σήμερα», έγραψε στην ανάρτησή του, προσθέτοντας, αστειευόμενος: «Τουλάχιστον, ο κρατήρας βρίσκεται σε καλό σημείο!».

ΗΠΑ: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου της SpaceX (βίντεο)-1

Ο πύραυλος SN11 εκτοξεύτηκε από τη βάση Starbase, στο νότιο Τέξας, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) και άρχισε να ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων. Παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα στη ζωντανή μετάδοση της δοκιμής και κατά την κάθοδο διακόπηκε.

«Χάσαμε το ρολόι στα 5 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα», είπε ο Τζον Ινσπράκερ, ο σχολιαστής της SpaceX, αναφερόμενος στον χρόνο που πέρασε από τη στιγμή της εκτόξευσης. «Θα έλεγε κανείς ότι είχαμε άλλη μια συναρπαστική δοκιμή του Starship αριθμός 11», πρόσθεσε κοφτά.

Ο SN11 ήταν το 11ο πρωτότυπο του πυραύλου Starship τον οποίο η εταιρεία SpaceX ελπίζει ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να στείλει στη Σελήνη, τον Άρη και ακόμη μακρύτερα, πλήρως επανδρωμένο. Ήταν το 4ο πρωτότυπο που επιχείρησε, ματαίως, να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί καθέτως. Οι πύραυλοι SN8 και SN9 εκτοξεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα αλλά συνετρίβησαν και εξερράγησαν, ενώ ο SN10, στις 3 Μαρτίου, κατάφερε να προσγειωθεί αλλά και αυτός εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα.

ΗΠΑ: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου της SpaceX (βίντεο)-2

Παρά τις αποτυχίες οι ειδικοί εκτιμούν ότι η SpaceX συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να επιταχύνει την ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματός της. Στόχος είναι να συνδυαστεί τελικά το Starship με τον πύραυλο Super Heavy για να δημιουργηθεί ένα πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο. Στην τελική μορφή του θα έχει ύψος 120 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 100 τόνων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή