Παραιτήσεις και κρίση στη Βραζιλία

Παραιτήσεις και κρίση στη Βραζιλία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Ο Ερνέστο Αραούχο, υπουργός Εξωτερικών του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, παραιτήθηκε έπειτα από αντιδράσεις διπλωματών και νομοθετών που τον κατηγόρησαν ότι κατέστρεψε τη διεθνή φήμη της Βραζιλίας και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, πλήττοντας τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Αραούχο, διάσημος για την αντικινεζική του πολιτική και τον ενστερνισμό των απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, τερματίζοντας, κατά τους ειδικούς, το πιο καταστροφικό κεφάλαιο στην ιστορία της βραζιλιάνικης διπλωματίας. «Ενα πράγμα είναι σίγουρο, είναι ο χειρότερος υπουργός Εξωτερικών που είχε ποτέ η Βραζιλία», δήλωσε ο Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2003 και 2011. 

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Αραούχο, ο υπουργός Αμυνας Φερνάντο Αζεβέδο ε Σίλβα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση, μια κίνηση-σοκ που εμβάθυνε περαιτέρω την κρίση που περιβάλλει την κυβέρνηση Μπολσονάρο, εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας. «Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, όπως αποδεικνύεται από την αστάθεια στην κορυφή», δήλωσε ο καθηγητής Μαουρίσιο Σαντόρο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει κρίση στη διοίκηση, σε πάνω από ένα ή δύο υπουργεία».

Ο Αμορίμ, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θεωρεί ελάχιστες τις ελπίδες για μια σημαντική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Βραζιλίας από τον διάδοχο του Αραούχο, με δεδομένο ότι ο Μπολσονάρο θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας. «Στην καλύτερη περίπτωση θα πάμε από το απαίσιο στο πολύ κακό», προέβλεψε, προσθέτοντας: «Η Βραζιλία είναι εντελώς απομονωμένη… Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή