Τριήμερη βόλτα γύρω από τη Γη

Τριήμερη βόλτα γύρω από τη Γη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Αϊζακμαν ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο τελευταίων επιβατών που θα τον συνοδεύσουν σε μια τριήμερη βόλτα με πύραυλο της SpaceX γύρω από τη Γη. Οι νέοι επιβάτες είναι η Σίαν Πρόκτορ, καθηγήτρια σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο Τέμπε της Αριζόνας, και ο Κρίστοφερ Σεμπρόσκι, που εργάζεται ως μηχανικός δεδομένων για την εταιρεία Lockheed Martin. Η κάψουλα και οι επιβάτες της θα κάνουν τον γύρο της Γης από το Διάστημα σε ύψος 540 χιλιομέτρων, περίπου 128 χιλιόμετρα υψηλότερα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η ημερομηνία έναρξης, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, μπορεί να είναι μόλις η 15η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Αϊζακμαν. 

Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε επίσης μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του «Inspiration 4», καθώς οι τέσσερις επιβάτες συγκεντρώθηκαν χθες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA. Ως επικεφαλής του Shift4 Payments, μιας εταιρείας επεξεργασίας πιστωτικών καρτών στο Αλενταουν της Πενσυλβανίας, πληρώνει για την πρώτη ιδιωτική πτήση της SpaceX, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει χρήματα για το Νοσοκομείο Παίδων St. Jude Children’s Research Hospital στο Μέμφις του Τενεσί.

Τριήμερη βόλτα γύρω από τη Γη-1
Η κάψουλα και οι επιβάτες της θα κάνουν τον γύρο της Γης από το Διάστημα σε ύψος 540 χιλιομέτρων, περίπου 128 χιλιόμετρα υψηλότερα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (φωτ. SHUTTERSTOCK).

Ο Αϊζακμαν, ο οποίος θα είναι ο κυβερνήτης της αποστολής, έδωσε 100 εκατομμύρια δολάρια στο νοσοκομείο St. Jude, ενώ μέχρι τώρα δωρητές έχουν συνεισφέρει 13 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως μέσω της λαχειοφόρου αγοράς που προσέφερε την ευκαιρία να πετάξουν στο Διάστημα. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι μία θέση θα πήγαινε στη Χέιλι Αρσενό, πρώην ασθενή του νοσοκομείου St. Jude, η οποία τώρα εργάζεται πλέον εκεί ως βοηθός γιατρού. Η 29χρονη Αρσενό θα είναι η νεότερη Αμερικανίδα που πήγε ποτέ στο Διάστημα και το πρώτο άτομο με προσθετικό μέρος του σώματος, αφού επέζησε από καρκίνο των οστών. 

Ο 41χρονος Σεμπρόσκι έκανε δωρεά και μπήκε στον διαγωνισμό της λαχειοφόρου αγοράς, αλλά τελικά ένας φίλος του από το πανεπιστήμιο κέρδισε τη θέση. Ο φίλος του όμως αρνήθηκε να πετάξει για προσωπικούς λόγους και προσέφερε τη θέση στον Σεμπρόσκι.

Η Αφροαμερικανίδα γεωλόγος δρ Πρόκτορ είχε δηλώσει τρεις φορές συμμετοχή στο σώμα αστροναυτών της NASA, σχεδόν επιτυγχάνοντας το 2009, και συμμετείχε σε προσομοιώσεις αποστολών για τον Αρη στη Χαβάη. Γεννήθηκε στο Γκουάμ, όπου ο πατέρας της εργάστηκε στον σταθμό παρακολούθησης της αποστολής Apollo της NASA. Η δρ Πρόκτορ σκοπεύει να διδάξει από το Διάστημα και να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης όσο βρίσκεται εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή