Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ρωσικά εμβόλια από τον Πούτιν

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ρωσικά εμβόλια από τον Πούτιν

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη την προοπτική εισαγωγής και συμπαραγωγής του Sputnik

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική εισαγωγής και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν σε μακρά τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ώρα που η Γερμανία σταματά τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 60 ετών με το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca, επειδή παρουσιάστηκαν θρομβώσεις σε αναλογία μίας περίπτωσης σε κάθε 100.000 εμβόλια, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών-μελών της ΕΕ συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο την πιθανή ένταξη του Sputnik στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολίων.

Συζητήθηκαν συγκεκριμένα τα ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου και η ενδεχόμενη εισαγωγή του αλλά και αδειοδότηση παρασκευής του σε εργοστάσια εντός της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών ότι συζητήθηκαν τόσο η αποστολή όσο και η συμπαραγωγή του ρωσικού σκευάσματος, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) παράσχει την έγκρισή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik ήταν παγκοσμίως το πρώτο εμβόλιο που έλαβε κρατική σφραγίδα το 2020, με συνοπτικές κλινικές μελέτες που πάντως έχουν έκτοτε καταστεί ενδελεχείς και εκτεταμένες.

Ο ΕΜΑ έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του μηνός ταχεία διαδικασία ελέγχου αυτού του ρωσικού εμβολίου (του πρώτου από τα τρία σκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί στη Ρωσία), ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και τις παραγωγικές διαδικασίες.

«Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει χώρα με τις ίδιες διαδικασίες που ίσχυσαν και για όλα τα άλλα εμβόλια», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τρεις ηγέτες ακόμη συζήτησαν τα θέματα της Ουκρανίας, της Λιβύης και της Συρίας αλλά και την υπόθεση του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Και οι τρεις εξέφρασαν τη στήριξή τους στη συμφωνία για tα πυρηνικά του Ιράν.

Πηγή: Deutsche Welle, The Daily Telegraph, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή