Σε ρωσο-ιταλική κρίση οδηγεί σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας στη Ρώμη

Σε ρωσο-ιταλική κρίση οδηγεί σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας στη Ρώμη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έναν Ρώσο στρατιωτικό κι έναν Ιταλό πλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, ενώ κλήθηκε και ο Ρώσος πρέσβης για εξηγήσεις προκαλώντας έντονη ρωσική αντίδραση.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, διαπιστευμένο στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, και έναν πλοίαρχο ιταλικής φρεγάτας, πιάνοντας τους επ’ αυτοφώρω κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

«Αστυνομικοί παρενέβησαν σε μυστική συνάντηση μεταξύ των δύο, αμέσως μετά την επίδοση εγγράφων ανώτατης διαβάθμισης από τον Ιταλό αξιωματικό έναντι χρηματικού ποσού», ανέφερε ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας. Τα επίμαχα έγγραφα φέρονται να αφορούσαν και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, πράγμα που αφορά και στην ασφάλεα άλλων κρατών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. H ιταλική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ποσό 5.000 ευρώ.

«Και οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα που συνδέονται με κατασκοπεία και την κρατική ασφάλεια», πρόσθεσε η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η συνάντηση και οι συλλήψεις έλαβαν χώρα την Τρίτη το βράδυ.

Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν έκδοσης εντάλματος της εισαγγελίας της Ρώμης κατόπιν μακράς επιχείρησεων των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Ο Ιταλός αξιωματικός κρατείται, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις για τον Ρώσο, δεδομένης της διπλωματικής του ασυλίας, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι απελαύνονται δύο Ρώσοι αξιωματούχοι από την Ιταλία.

Ακολούθως το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ, για εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση, προσδίδοντας πλέον διαστάσεις διακρατικής αντιπαράθεσης στο ζήτημα.

Η Ρωσία δεν άργησε να αντιδράσει, με το ημιεπίσημο πρακτορείο RIA να αναφέρει δήλωση εκ μέρους της ρωσικής πρεσβείας ότι διερευνά την υπόθεση και ελπίζει το θέμα να μην πλήξει τις διμερείς σχέσεις, πράγμα που πρακτικά συνιστά απειλή κατά της Ιταλίας για πιθανές συνέπειες σε βάρος της.

«Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο κατασκοπείας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», σχολίασε η έγκυρη ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι «θέτει σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη μεταξύ Μόσχας και Ρώμης».

Πηγή: Reuters, La Repubblica, Corriere della Sera, RAI

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή