Νέα προσφυγή Κομισιόν κατά Πολωνίας για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Νέα προσφυγή Κομισιόν κατά Πολωνίας για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγε εκ νέου η Κομισιόν για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, αυτή τη φορά σχετικά με τον νόμο ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2020 και θεωρείται ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η επίμαχη νομοθεσία πλήττει την δικαστική ανεξαρτησία στην Πολωνία και παραβιάζει την υπεροχή του δικαίου της Ένωσης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς.

Η Κομισιόν ζητεί επίσης από το Δικαστήριο να λάβει «προσωρινά μέτρα», για να θέσει σε αναστολή την αποφάσεις του πειθαρχικού σώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την άρση της ασυλίας δικαστών.

«Η απόφαση για την άρση της ασυλίας ενός δικαστή πρέπει να ληφθεί από ανεξάρτητο θεσμό. Στην Πολωνία, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του πειθαρχικού σώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι εγγυημένες», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφέρθηκε, δε, στον κίνδυνο σοβαρών και ανεπανόρθωτων βλαβών για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία.

Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 κατά του πολωνικού νόμου που επιτρέπει την τιμωρία των δικαστών οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και ονομάζεται από τους επικριτές του «νόμος φίμωτρο».

Οι μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης που εκπονήθηκαν από το υπερσυντηρητικό-εθνικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο κυβερνά την Πολωνία από το 2015, βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και έχουν επισύρει καταδικαστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή