Τουρκία: Επεστράφη το κατηγορητήριο για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού HDP

Τουρκία: Επεστράφη το κατηγορητήριο για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού HDP

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επέστρεψε το κατηγορητήριο που καλούσε για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στον εισαγγελέα για διαδικαστικούς λόγους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κατηγορητήριο είχε διαδικαστικές παραλείψεις και το επέστρεψε στον εισαγγελέα, ανέφερε το πρακτορείο.

Αφού συμπληρώσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ο εισαγγελέας θα πρέπει να το υποβάλει εκ νέου στο δικαστήριο.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προσφυγή ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το HDP για φερόμενες διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση για πέντε χρόνια σε τουλάχιστον 600 μέλη του κόμματος.

Η κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν η αποκορύφωση μιας πολυετούς καταστολής του HDP στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του έχουν δικαστεί κυρίως με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβολευτικό κόμμα, αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και αποκάλεσε την κίνηση «πολιτικό πραξικόπημα». Στελέχη του κόμματος είπαν ότι θα ανασυνταχθεί υπό νέα επωνυμία εάν τεθεί εκτός νόμου, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν κουρδικά κόμματα όταν έκλεισαν στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας απαγόρευσης κομμάτων στην Τουρκία.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το κατηγορητήριο «είναι ντροπή για τον νόμο και τη δικαιοσύνη».

«Η επίθεση αυτή δεν στοχεύει απλώς το HDP και εμάς, στοχεύει στην καταστροφή της βούλησης του κουρδικού λαού μέσω του HDP. Την ίδια στιγμή, έχει σκοπό να καταστρέψει ό,τι απομένει από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία», είπε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας καταδίκασαν την κίνηση για κλείσιμο του HDP. Το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του τού MHP, που έχουν καλέσει επανειλημμένα για το κλείσιμο του HDP, υπεραμύνθηκαν της κίνησης αυτής.

Κατηγόρησαν το HDP για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει ένοπλο αγώνα στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984 κατά τη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή