Κουρτς: Πιθανή η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου την ερχόμενη εβδομάδα

Κουρτς: Πιθανή η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου την ερχόμενη εβδομάδα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

«Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία “πολύ γρήγορη παράδοση” θα ήταν δυνατή», ανέφερε ο  Κουρτς σημειώνοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή τη στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.

«Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου», σχολίασε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί σε 60 χώρες, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πάντοτε ότι η προϋπόθεση για παράδοση στην Αυστρία θα ήταν η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ.

Τώρα ο ίδιος αποσαφηνίζει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “γεωπολιτικές παρωπίδες” με το εμβόλιο, ενώ, από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι σε μία έγκριση καθαρά σε εθνικό επίπεδο.

Όπως μεταδίσει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα εάν η Αυστρία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα μίας επείγουσας έγκρισης, καθώς η έγκριση της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χωρίς μεμονωμένη ενέργεια, το εμβόλιο θα παραδιδόταν, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης, στις καθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός μόνο αφού ο EMA δώσει το «πράσινο φως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή