Όρμπαν, Μοραβιέτσκι και Σαλβίνι στήνουν σκληρή δεξιά παράταξη

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι και Σαλβίνι στήνουν σκληρή δεξιά παράταξη

Με σύνθημα α λα Τραμπ, «Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ακροδεξιάς παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο αποσκοπεί η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά της Ιταλίας.

Μετά την εκδίωξη του Φίντες, του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κεντροδεξιάς στην Ευρωβουλή, ο λαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας συγκαλεί στη Βουδαπέστη σύνοδο κορυφής των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων με κυβερνητική πείρα, αν και φέρεται να είναι ανοικτός και σε άλλα κόμματα χωρίς κυβερνητική θητεία, σε άλλες χώρες-μέλη.

Την Πέμπτη πρόκειται να υποδεχθεί τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Ιταλό πρώην υπουργό Ματέο Σαλβίνι με σκοπό τη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής δεξιάς με ευρωσκεπτικιστικά και ξενοφοβικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η νέα αυτή ομάδα θα θεωρεί ευπρόσδεκτες και ανοικτά ακροδεξιές παρατάξεις, όπως το γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο δεδηλωμένος σκοπός των συγκεκριμένων ηγετών είναι η «δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας», με τον κ. Σαλβίνι να κάνει λόγο για τη σύνταξη και υπογραφή δήλωσης κοινών αξιών και στόχων, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Ιταλός πολιτικός χρησιμοποίησε τροποποιημένο το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ, για να δηλώσει ότι σκοπός της κίνησης των δεξιών ηγετών είναι «να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη».

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών αυτών των ευρωπαϊκών κομμάτων είναι η αντίθεση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων.

Πηγή: Εuronews, EU Observer

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή