Τζόρτζια: Αλλάζει ο νόμος για συλλήψεις υπόπτων

Τζόρτζια: Αλλάζει ο νόμος για συλλήψεις υπόπτων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. Ακόμη ένα βήμα με στόχο την κατάργηση αμφιλεγόμενου νόμου της πολιτείας της Τζόρτζια, ο οποίος επιτρέπει σε πολίτες να προχωρούν σε συλλήψεις εάν διαπιστώσουν την τέλεση αδικήματος, πήρε η Γερουσία της πολιτείας, ψηφίζοντας τη μερική άρση του.

Ο από τα μέσα του 19ου αιώνα νόμος βαίνει προς κατάργηση, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 25χρονου Αφροαμερικανού Αμόντ Αρμπερι, τον οποίο πυροβόλησαν ένοπλοι λευκοί, αφού τον είδαν να τρέχει στους δρόμους της συνοικίας τους. Ο Αρμπερι είχε βγει για τζόγκινγκ. Ο πατέρας και ο γιος, που κυνήγησαν και πυροβόλησαν τον Αρμπερι, δεν συνελήφθησαν και δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, παρά δύο μήνες μετά το περιστατικό και ύστερα από τη πάνδημη κατακραυγή σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της πολιτειακής Γερουσίας, Μπιλ Κάουσερτ, είπε ότι αν και ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, υπέστη μία σημαντική τροποποίηση: «Δεν έχει πια κανείς δικαίωμα να συλλάβει ή να σταματήσει κάποιον επειδή τον θεωρεί ύποπτο κλοπής. Ο νόμος αυτός είχε δεινές επιπτώσεις καθώς κάποιοι πολίτες θέλησαν να παραστήσουν τους αστυνομικούς, χωρίς εκπαίδευση ή ενημέρωση για το συγκεκριμένο περιστατικό». Σε μια προσπάθεια να καταστήσουν την τροποποίηση «εύπεπτη» στο συντηρητικό κοινό τους, οι Ρεπουμπλικανοί προσέθεσαν τροπολογία, η οποία επιτρέπει σε καταστηματάρχες λιανικής να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους για κλοπή προϊόντων, μέχρι την άφιξη της αστυνομίας.

Οι πολέμιοι του νομοθετήματος υποστηρίζουν ότι ο νόμος του 1863 αξιοποιήθηκε για τη σύλληψη σκλάβων που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τις φυτείες για να ταξιδέψουν στις πολιτείες του Βορρά, αλλά και ως νομιμοφανής αιτιολογία για το λιντσάρισμα μαύρων. Η δολοφονία του Αρμπερι έδωσε το έναυσμα σε προοδευτικά πολιτικά στελέχη της Τζόρτζια για την ψήφιση νόμου κατά των εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους, στον οποίο αντιδρούσε το ανώτατο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, οι μάρτυρες περιστατικών δεν θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν υπόπτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή