Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον για το φυλετικό

Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον για το φυλετικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση αμφιλεγόμενης έκθεσης για το φυλετικό πρόβλημα στη Βρετανία από επιτροπή που είχε διορίσει η κυβέρνηση, ο κορυφαίος εκ των μαύρων συμβούλων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του.

Επιχειρηματίας και ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης για ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών από το 2019, ο Σάμιουελ Κασούμου θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον ερχόμενο μήνα, όπως έγινε χθες γνωστό από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Κασούμου «σχεδίαζε να αποσυρθεί εδώ και αρκετούς μήνες», ενώ αποσυνδέεται η απόφασή του από την επίμαχη έκθεση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζόνσον ευχαρίστησε τον σύμβουλό του για τις υπηρεσίες του και εκθείασε τη συμβολή του στην κυβερνητική εκστρατεία που έχει στόχο να πείσει τις μειονοτικές κοινότητες για την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Η κυβέρνηση Τζόνσον συγκρότησε επιτροπή με εντολή να μελετήσει το θέμα των φυλετικών ανισοτήτων και του ρατσισμού ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, τις οποίες πυροδότησε η δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Στο πόρισμά της, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η εν λόγω επιτροπή υποστηρίζει ότι ενώ ο «απροκάλυπτος ρατσισμός» εξακολουθεί να είναι παρών στη βρετανική κοινωνία, οι θεσμοί της χώρας δεν μαστίζονται πλέον από «συστημικό ρατσισμό» και ότι οι ανισότητες εις βάρος της μαύρης μειονότητας οφείλονται περισσότερο σε παράγοντες όπως η ταξική καταγωγή και το οικογενειακό υπόβαθρο.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής προκάλεσαν έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες μιλούν για επικίνδυνη υποτίμηση του ρατσιστικού φαινομένου. Αλλά και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας. «Δεν θέλω να προεξοφλήσω ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε όλα (με την επιτροπή), αλλά υπάρχει πρωτότυπη και ενθαρρυντική δουλειά στο πόρισμά της και νομίζω ότι οι πολίτες αξίζει να το διαβάσουν και να το κρίνουν», δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο Σάιμον Γούλεϊ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα ισότητας και μέλος της Βουλής των Λόρδων, χαρακτήρισε «βρώμικη» και «διχαστική» την έκθεση της επιτροπής και υποστήριξε ότι η παραίτηση του Σάμιουελ Κασούμου συνδέεται άμεσα με τη δημοσιοποίησή της. 

Οπως αποκάλυψε το BBC, ο σύμβουλος του Τζόνσον είχε υποβάλει την παραίτησή του από τον Φεβρουάριο. Στην επιστολή παραίτησης κατήγγειλε ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα «είναι βυθισμένο στον διχασμό» σε ό,τι αφορά το φυλετικό ζήτημα. Υστερα από συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πείστηκε να αναβάλει προσωρινά την παραίτησή του και απέσυρε την επιστολή του. Η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε τις φυλετικές ανισότητες στη Βρετανία. Οι μαύροι έχουν υπερδιπλάσια θύματα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, σε σύγκριση με τους λευκούς, ενώ η πιθανότητα να συλληφθούν από την αστυνομία είναι τριπλάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή