Γερμανία: Εκκλήσεις για μέτρα εθνικής εμβέλειας

Γερμανία: Εκκλήσεις για μέτρα εθνικής εμβέλειας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία ενίσχυσε τις εκκλήσεις για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι μεγάλες διακυμάνσεις των κανόνων μεταξύ των κρατιδίων προκάλεσαν σύγχυση και πλέον η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ μιας πιο ενιαίας προσέγγισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τις επόμενες ώρες, άλλωστε, προβλέπεται αυστηροποίηση των μέτρων, εξέλιξη η οποία προκρίνεται από την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά βρίσκει αντίθετη την πολιτική ηγεσία των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Προς την κατεύθυνση των μέτρων εθνικής εμβέλειας τάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος επισήμανε ότι μόνο αυτά αποτελούν τρόπο ελέγχου της πανδημίας.

Περισσότεροι από 10 εκατ. Γερμανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Νέα δημοσκόπηση της YouGov διαπίστωσε ότι το 62% των Γερμανών αμφισβητεί κατά πόσον η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έως τον Σεπτέμβριο. Χθες ο υπουργός Yγείας Γενς Σπαν τόνισε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασθέντες να μην υποχρεώνονται στην τήρηση των «σκληρών μέτρων» δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Ειδικότερα, ο Σπαν δήλωσε ότι οι πλήρως εμβολιασθέντες θα μπορούν να ταξιδέψουν, να επισκέπτονται τα καταστήματα ή τα κομμωτήρια χωρίς ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να ζήσουν σαν να έχουν αρνητικό τεστ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτραπεί μετά την παρέλευση του τρίτου πανδημικού κύματος. 

Γερμανία: Εκκλήσεις για μέτρα εθνικής εμβέλειας-1
Κάτοικος της Βενετίας περιμένει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σε ένα βαπορέτο, το παραδοσιακό πλωτό λεωφορείο της ιταλικής πόλης (φωτ. REUTERS / Manuel Silvestri).

Τυχεροί οι ηλικιωμένοι κάτοικοι δύο νησίδων της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας, καθώς χθες κατάφεραν να εμβολιαστούν σε ένα βαπορέτο, ένα θαλάσσιο λεωφορείο, που μετατράπηκε σε προσωρινή κλινική. Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τα δύο νησάκια από τη Βενετία κρίθηκε αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί το βαπορέτο, αντί να αναγκαστούν οι ηλικιωμένοι να ταξιδέψουν σε άλλο νησί.

Στη μάχη των εμβολιασμών στρατεύθηκε και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η οποία θα συμμετάσχει στην εκπομπή του ΝΒC «Roll Up Your Sleeves» (Σηκώστε τα μανίκια σας), η οποία στοχεύει να προωθήσει τους εμβολιασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή