Ο Νετανιάχου κατηγορεί το δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας

Ο Νετανιάχου κατηγορεί το δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε «παράνομη χρήση της ισχύος του» και «αναζήτησε ανάρμοστες χάρες από ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης» είπε χθες το πρωί η εισαγγελέας Λιάτ Μπεν Αρι στη δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στην Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου παρέστη στην αγόρευση της εισαγγελέως, την οποία, λίγες ώρες αργότερα, με δημόσιες δηλώσεις του κατηγόρησε για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η δίκη του Νετανιάχου για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και άλλα αδικήματα πέρασε χθες στη φάση της εξέτασης των μαρτύρων, την ώρα κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας, Ρεβέν Ριβλίν, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των 13 κομμάτων του νέου Κοινοβουλίου, σε μία απέλπιδα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. O Ριβλίν κατέστησε σαφές ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ισχνές και προετοίμασε τους Ισραηλινούς για την προοπτική πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης σε διάστημα δύο ετών. Στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απέσπασε τις 30 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, ενώ ο 71χρονος πολιτικός παραμένει στην εξουσία για όσο διάστημα αναζητείται λύση σχηματισμού κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που δικάζεται. 

«To αξιότιμο δικαστήριο εξετάζει σήμερα μια πολύ σοβαρή υπόθεση κυβερνητικής διαφθοράς. Ο πρώτος κατηγορούμενος είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος, με βάση το κατηγορητήριο, έκανε ανάρμοστη χρήση της κρατικής εξουσίας για να αποσπά χάρες από τους ιδιοκτήτες μεγάλων ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ώστε να προωθεί τα συμφέροντά του, περιλαμβανομένης και της επανεκλογής του», ανέφερε η Αρι. 

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει την εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» να ανεβάσει την κυκλοφορία της, αν αυτή του παρείχε θετική δημοσιογραφική κάλυψη. Επίσης κατηγορείται ότι έλαβε πολυτελή δώρα μεγάλης αξίας από ισχυρούς επιχειρηματίες τους οποίους ευνόησε και τέλος κατηγορείται ότι ως υπουργός τηλεπικοινωνιών, το 2012, ευνόησε τον όμιλο Bezeq, ώστε να λάβει θετική κάλυψη από την ιστοσελίδα του ομίλου, Walla. Χθες κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της ιστοσελίδας, Ιλάν Γιεσούα, ο οποίος είπε ότι δεχόταν τεράστιες πιέσεις να αναρτά εγκωμιαστικά άρθρα προς τον Νετανιάχου και τη σύζυγό του και να εξαφανίζει επικριτικές δημοσιεύσεις. Ο Γιεσούα είπε χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικές πιέσεις είναι μέρος της δουλειάς, αλλά πως σε διάστημα μιας εβδομάδας δεχόταν από τον Νετανιάχου τόσες πιέσεις όσες ασκούσαν άλλοι πολιτικοί σε διάστημα ετών. 

Ο Νετανιάχου είχε αποχωρήσει από το δικαστήριο όταν κατέθεσε ο Γιεσούα, ενώ αργότερα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Δικαιοσύνης. «Ετσι είναι οι απόπειρες πραξικοπήματος», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Ολόκληρη η διαδικασία ήταν ένα παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας». 

Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, του επέστρεψε τις κατηγορίες. «Εκείνος είναι που επιχειρεί πραξικόπημα», σχολίασε ο Γκαντς. «Η επίθεσή του κατά της εισαγγελίας σκοπεύει να απονομιμοποιήσει τη δίκη ώστε να κατακτήσει εξουσία δίχως όρια. Ζητώ να ενωθούμε για να βρούμε έναν τρόπο να τον αντικαταστήσουμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή