Σε βαθιά κρίση η αστυνομία του Καπιτωλίου

Σε βαθιά κρίση η αστυνομία του Καπιτωλίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτόγνωρη κρίση βυθίζεται η αστυνομία του Καπιτωλίου μετά το αιματηρό επεισόδιο της Παρασκευής, που προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού, λίγους μήνες μετά την τραγική κατάληξη ενός άλλου κατά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη, πολλοί αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόωρης συνταξιοδότησης ή ακόμα και παραίτησης. Τα διαδοχικά βίαια επεισόδια, με επίκεντρο το Καπιτώλιο, αναμφίβολα θα μεταβάλουν τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας του και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε απαγόρευση πρόσβασης του κοινού σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών του Καπιτωλίου, τα μέλη της αστυνομικής δύναμης δεν μπορούν να συνέλθουν μετά τη δολοφονία του αξιωματικού Μπίλι Εβανς, την Παρασκευή, ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία επί 18 χρόνια. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα από έναν άνδρα που προσπάθησε να φτάσει στην είσοδο του Καπιτωλίου, ρίχνοντας το αμάξι του στο οδόφραγμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά, ο δράστης της επίθεσης που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπασχε από παραισθήσεις και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Ο Εβανς, όμως, δεν είναι το μόνο θύμα που θρηνεί η αστυνομία του Καπιτωλίου. Ο θάνατός του σημειώθηκε λίγους μήνες αργότερα από αυτόν του Μπράιαν Σίκνικ, επίσης αστυνομικού, που σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να απωθήσει τους εξαγριωμένους οπαδούς του Τραμπ ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν στα γραφεία. Δεν διέθετε, όμως, τα απαραίτητα μέσα, ούτε υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός για να το πετύχει.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών του Καπιτωλίου, Γκας Παπαθανασίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι εκατοντάδες αστυνομικοί σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ή αναζητούν αλλού απασχόληση. «Ωστόσο, εξακολουθούν να εργάζονται, παρότι προσεγγίζουμε μία μεγάλη κρίση τόσο όσον αφορά το ηθικό των αστυνομικών όσο και την πραγματική δύναμη του Σώματος» καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί εξαναγκάζονται να εργάζονται υπερωριακά.

Στα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πολλοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια της διερεύνησης για τους χειρισμούς της αστυνομίας. Αυτό αποδυνάμωσε σημαντικά το Σώμα, αφήνοντας κενές, περίπου, 200 θέσεις, δηλαδή το 10% της συνολικής δύναμής του. Τους μήνες που ακολούθησαν, πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να εργαστούν επί 12ωρα ή ακόμα και περισσότερο, προκειμένου να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις, τόσο κατά την ορκωμοσία Μπαιντεν όσο και κατά την παραπομπή του Τραμπ.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν είναι μία «κλασική αστυνομική μονάδα». Συστάθηκε το 1800 και 2.000 μέλη της έχουν επιφορτιστεί με την προστασία του Καπιτωλίου, των μελών του και των επισκεπτών. Ο πρώην αρχηγός του Σώματος, Στίβεν Σαντ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο, τονίζει ότι η κρίση της αστυνομίας αποτελεί τμήμα των ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που δοκίμασαν τις ΗΠΑ. «Η αμερικανική ψυχή έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έκαναν το 2020 και το 2021 ιδιαίτερες χρονιές», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή