Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα τρία εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα τρία εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα των τριών εκατομμυρίων ξεπέρασε την Τρίτη ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 παγκοσμίως, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, με τον αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού να έχει αυξητικό ρυθμό εκ νέου, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας που επικαλείται το πρακτορείο αποδίδουν αυτήν την αύξηση στις περισσότερο μεταδιδόμενες μεταλλάξεις του ιού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.

Ένα εκατ. θάνατοι σε τρεις μήνες

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνος προκειμένου ο απολογισμός των θανάτων να φθάσει τα δύο εκατομμύρια. Το επόμενο εκατομμύριο θανάτων προστέθηκε στον παγκόσμιο απολογισμό μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον μέσο όρο ημερήσιων νέων θανάτων από Covid-19. Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, στη Βραζιλία αναλογεί πλέον ένας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως καθημερινά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λέγοντας ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα να είναι υπερφορτωμένο.

Η Ινδία, στο μεταξύ, ανέφερε τη Δευτέρα αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων και έγινε έτσι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που κατέγραψε πάνω από 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.

Το κρατίδιο Μαχαράστρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ινδία ξεκίνησε τη Δευτέρα να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και τόπους λατρείας καθώς τα νοσοκομεία του είναι υπερπλήρη.

→ Δείτε επίσης: Πότε είναι απαραίτητη η συχνή απολύμανση επιφανειών

1, 1 εκατ. νεκροί στην Ευρώπη – Σε πέντε χώρες το 60% των θανάτων

Η περιοχή της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό νεκρών που πλησιάζει το 1,1 εκατομμύριο.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας καταγράφουν περίπου το 60% του συνολικού αριθμού θανάτου από τον ιό στην Ευρώπη.

→ Διαβάστε ακόμη: Αξιωματούχος EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως -555.000- που αναλογεί στο περίπου 19% όλων των θανάτων λόγω της COVID-19 στον κόσμο.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα πιθανόν να αποτρέψει και την αύξηση των θανάτων.

Ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μέχρι την Κυριακή εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Our World in Data.

Πάντως, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση να παραχωρηθούν πιο πολλές δόσεις εμβολίων προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες σε φτωχότερες χώρες.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή