ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Φόβοι για τα εμβόλια, δυσπιστία απέναντι στην ιατρική επιστήμη

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Φόβοι για τα εμβόλια, δυσπιστία απέναντι στην ιατρική επιστήμη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού εκφράζουν εκατομμύρια λευκοί Αμερικανοί, μέλη προτεσταντικών ευαγγελικών εκκλησιών. Αν και οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τα επιχειρήματά τους κατά του εμβολιασμού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, κοινό τους γνώρισμα είναι ο συνδυασμός θρησκευτικού ζήλου και καχυποψίας απέναντι στις επιστήμες και τους πολιτειακούς θεσμούς. Την ίδια ώρα, οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στο Διαδίκτυο τροφοδοτούν το αντιεμβολιαστικό, χριστιανικό κίνημα.

Πάνω από 41 εκατομμύρια λευκοί ευαγγελικοί ενήλικες ζουν σήμερα στις ΗΠΑ, ενώ το 45% από αυτούς δήλωνε τον Φεβρουάριο ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Καθώς τα εμβόλια γίνονται ολοένα και πιο προσβάσιμα και νέες, πιο λοιμώδεις μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται, το πρόβλημα των αρνητών του εμβολιασμού αποκτά διαστάσεις υγειονομικής κρίσης. 

Παρότι πολλοί Αμερικανοί εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, οι ευαγγελικοί αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές εξαιτίας του συνδυασμού ηθικών, ιατρικών και πολιτικών διαφωνιών που εκφράζουν καθώς και λόγω της παραδοσιακής τους καχυποψίας απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Σε μία προσπάθεια να υπερκεράσουν τις αμφιβολίες του ποιμνίου τους, ηγετικές φυσιογνωμίες του συντηρητικού χριστιανισμού στις ΗΠΑ, όπως ο πάστορας Φράνκλιν Γκράχαμ, κηρύττουν στους πιστούς ότι ο Ιησούς θα υποστήριζε τον εμβολιασμό. Αλλοι, όμως, και ιδίως όσοι απέκτησαν φήμη μέσω των ΜΜΕ, σπέρνουν το φόβο. Ο Τζιν Μπέιλι, που διαθέτει τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης σε χριστιανικό δίκτυο, προειδοποίησε το κοινό του ότι η κυβέρνηση και «οντότητες της παγκοσμιοποίησης» θα χρησιμοποιήσουν «ξιφολόγχες και φυλακές για να μας καρφώσουν μία σύριγγα στο μπράτσο».

Η δρ Σιμόν Γκολντ, προβεβλημένη σκεπτικίστρια του εμβολιασμού, η οποία αντιμετωπίζει δίωξη για παράνομη είσοδο σε κρατικό κτίριο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, είπε μιλώντας σε εκκλησία της Φλόριντα ότι όσοι εμβολιαστούν «κινδυνεύουν να γίνουν πειραματόζωα για την ανάπτυξη βιολογικού όπλου». Η δρ Τζούλι Μορίτα, πρώην επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης του Σικάγου, λέει ότι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης των αντιεμβολιαστών είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να ακούσουν τις ανησυχίες τους και να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους φόβους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή